Helyi közélet

2013.04.25. 10:10

Az ingolákat is óvják a Hegyközben

Pálháza - Az elmúlt évek nagy mennyiségű vizei miatt rossz állapotba kerültek a Pálházi Állami Erdei Vasút egyes műtárgyai – tudtuk meg Buday Pétertől, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóságának vezetőjétől. Helyenként szinte teljesen alámosta a pilléreket a Kemence-patak, ami egyébként a Zempléni-hegység egyik legszebb, állandó vízfolyása.

Pálháza - Az elmúlt évek nagy mennyiségű vizei miatt rossz állapotba kerültek a Pálházi Állami Erdei Vasút egyes műtárgyai – tudtuk meg Buday Pétertől, az ÉSZAKERDŐ Zrt. Hegyközi Erdészeti Igazgatóságának vezetőjétől. Helyenként szinte teljesen alámosta a pilléreket a Kemence-patak, ami egyébként a Zempléni-hegység egyik legszebb, állandó vízfolyása.– A veszélyessé váló kisvasúti műtárgyak megóvása érdekében a pillérek közé, illetve a ki- és befolyási oldalra egyaránt kövekkel megerősített védőhálókat fektettünk – mondta Buday Péter. – Ezen túl nagy szikladarabokkal stabilizáltuk a meder alját és a rézsűt is. Természetesen odafigyeltünk arra, hogy a víznek továbbra is megfelelő lefolyást biztosítsunk. Ez már csak azért is nagyon fontos, mert így a Hegyközi medencében élő tiszai ingolák íváskor fel tudnak úszni a patakvölgybe. Ez az élősködő életmódot folytató halfaj rendkívül ritka, ezért fokozottan védettnek számít Magyarországon. Úgy tudjuk, hogy a hazai állomány túlnyomó része ezen a környéken él. Remélem, hogy az elvégzett munkával is bizonyítjuk, hogy mi, erdészek gondos gazdái vagyunk a ránk bízott területeknek.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában