Helyi közélet

2013.04.15. 11:35

Az egyedüli másodszor kitüntetett

Miskolc - Újabb CEEPUS-diplomát kapott dr. Körtesi Péter, tizenhat miniszter, illetve államtitkár aláírásával.

Miskolc - Újabb CEEPUS-diplomát kapott dr. Körtesi Péter, tizenhat miniszter, illetve államtitkár aláírásával.Először 2006-ban ismerte el a Miskolci Egyetem docense, dr. Körtesi Péter matematikus szervező munkáját a közép-európai mobilitást szervező hálózat. A díjat egy nemzetközi bizottság bírálja el, s az előző négy évben a legjobban teljesítő hálózatnak ítélik. Minden évben csak egy hálózat kapja a mintegy 65-70-ből. Magát a díjat 10 éve lapították, és ebből a tíz alkalomból 2-szer (ilyen még nem volt!) a Miskolc Egyetem, azaz a dr. Körtesi Péter által koordinált hálózat nyerte el.

A díj dizájnja is...

– A mi hálózatunk immár 12 éve működik, 35 partner egyetem együttműködését irányítom. A normál hallgató és vendégtanár cserék mellett évente rendszeresen tartunk nyári egyetemeket, konferenciákat, és kihasználjuk a rövid, úgynevezett kirándulás ösztöndíjat is. Több közös diplomához vezető együttműködést indítottunk a partnerek közt, és 10-12 úgynevezett „csendestársat” (tudományos és ismereterjesztő társulatokat, intézményeket, nemzetközi akkreditáló testületeket) is bevontunk - mondta el a díjazott.

Megtudtuk tőle: a díj dizájnja, amely szintén magyar képzőművészeti hálózat tanárai-diákjai munkáját dicséri, most azt hivatott jelképezni, hogy 20 éve írták alá az alapító államok, akkor 7 állam. Mára fokozatosan, lépcsőzetesen épül az együttműködés, és 16 teljes jogú tagja van, meg 1-2 társult ország (Pristina, Kosovo).

Csak aktív hallgatókkal

– Mottónk: a hallgatók aktív részvétele az eredményes oktatás feltétele. A hálózat partnerei munkájuk során arra törekednek, hogy megteremtsék ennek a lehetőségét, így hallgatóink nem csak beszámolók, kiselőadások megtartását vállalják, de részt vesznek az oktatással, egyetemi munkával kapcsolatos egyéb eseményeken is. A CEEPUS-cserediákok számára a házigazda hallgatók változatos programot biztosítanak, ezáltal az interkulturális kapcsolatok is fejlődnek, barátságok szövődnek, amelyek későbbi szakmai kapcsolatok alapját képezik – avatott be a részletekbe is dr. Körtesi Péter. – A nyári egyetemek egy része az általunk kidolgozott Európai Komputer Algebra Jogosítvány megszerzésére irányul, amely a CADGME-2009 konferencián a Mathematica különdíját is elnyerte, de több kutatási területen is szerveztünk már ilyen intenzív programot. A hálózat változatos tevékenységében jelentős szerepet játszanak a közös, vagy kettős diploma megszerzésére irányuló programok, alap-, mester- és PhD képzés területén egyaránt.

A díjat a képen látható Osztrák Tudomány- és Kutatásügyi Miniszter, Karlheiz Töchterle adta át, s jelen volt Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Szalay-Bobrovniczky Vince Magyarország ausztriai nagykövete, valamint a cseh nagykövet. Ők veszik át a miniszteri értekezlet vezetését a következő évre.

ÉM-SzK


A CEEPUS-ról

A CEEPUS (az angol Central European Exchange Program for University Studies rövidítése) közép-európai mobilitási program, amelyet 6 közép-európai állam hozott létre 1993-ban.

A program célja, hogy közép- és kelet-európai országok felsőoktatási intézményei között megkönnyítse az oktatói és hallgatói cserét, nyelvi szakmai kurzusokon, valamint nyári egyetemeken való részvételt. A program lehetőséget nyújt hallgatói számára szakmai kirándulások lebonyolítására és közös diplomaprogramok kialakítására is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában