Helyi közélet

2013.04.29. 16:38

A rektorjelöltek rémálma

Miskolc - Miskolcon senki nem hallott a rektori pályázatok állítólagos érvénytelenítéséről.

Miskolc - Miskolcon senki nem hallott a rektori pályázatok állítólagos érvénytelenítéséről.Az a szóbeszéd járja, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere érvénytelenítette a Miskolci Egyetem rektori pályázatait, írja az egyik internetes hírportál. Állítása szerint a pletyka alapja az, hogy a szakminiszter a múlt héten tette meg javaslatait az egyetemek új rektoraira, de a listából kimaradt a Miskolci Egyetem, pedig már majd’ két hónapja megszületett a pályázókról a szenátusi vélemény.

Mint arról korábban írtunk, a Miskolci Egyetem rektori posztjára hárman pályáztak. Őket kérdeztük, hallották-e a hírt, de mindhárman meglepődtek az állítólagos érvénytelenítésről szóló szóbeszéd hallatán. Illés Béla, a Gépészmérnöki és Informatikai Kar dékánja úgy fogalmazott, ő azt sem tudta, hogy ilyen egyáltalán lehetséges, hiszen a pályázatokat előzőleg a szakminisztérium megvizsgálta, hogy megfelelnek-e minden feltételnek.

Nem kötelessége

Hozzátette: az azonban biztos, hogy a miniszter dönt a rektorkérdésben, akinek nem kötelessége figyelembe vennie a szenátus javaslatát. Mint azt korábban megírtuk, az egyetem szenátusa 21 szavazattal Illés Bélát javasolta a rektori posztra.

Palotás Árpád, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánhelyettese szerint bármi előfordulhat, még az is, hogy a miniszter érvényteleníti a pályázatokat, bár, mint fogalmazott, ilyesmire még nem volt példa a rektorválasztások történetében.

Meglepetés

Barkai László, az Egészségügyi Kar dékánja pedig megemlítette, hogy a Debreceni Egyetem esetében is meglepetést okozott a szakminiszter. Ott ugyanis nem azt a jelöltet javasolta, akit a szenátus szeretett volna. A rektorjelöltektől kérdeztük azt is, ha valóban igaz a hír, és újra kiírják a pályázatot, pályáznak-e? Erre azt válaszolták: meg kell várni a hivatalos értesítést, és csak azután tudnak dönteni. A szakminisztériumtól is kérdeztük, igaz-e a hír, de választ egyelőre nem kaptunk.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában