Helyi közélet

2013.03.01. 17:46

Régi-új télisport-lehetőség: a sífutás

Bükkszentkereszt - A sí- és szánkópálya mellett tavaly december elejétől kiválóan előkészített sífutópálya várja a télisport szerelmeseit, az iskolás csoportokat az autóbusszal is könnyen megközelíthető, teljes turisztikai infrastruktúrával bíró Bükkszentkereszten.

Bükkszentkereszt - A sí- és szánkópálya mellett tavaly december elejétől kiválóan előkészített sífutópálya várja a télisport szerelmeseit, az iskolás csoportokat az autóbusszal is könnyen megközelíthető, teljes turisztikai infrastruktúrával bíró Bükkszentkereszten.A Kis-Galya Közhasznú Sportegyesület által és Bükkszentkereszt község Önkormányzatának hathatós segítségével megvalósítandó, még tavaly december elején elkezdett „Sportolni hó! - Értékteremtő fejlesztés Bükkszentkereszten, a fiatalság és egészségmegőrzés jegyében” elnevezésű projekt célja egy olyan értékteremtő fejlesztés megalkotása, amely épít a gyermek- és fiatal korosztály aktív részvételére, és hozzájárul a gyermekek/fiatalok közötti interakciók létrejöttéhez, közösségek kialakulásához és erősítéséhez – tudtuk meg Palla Melinda projektmenedzsertől. - Ezen kívül preferálja és közvetíti valamennyi korosztály számára az egészségmegőrzés fontosságát, továbbá biztosítja a fiatalok szabadidejének hasznos eltöltését.

A sikeres pályázat útján létrejött, május 31-ig tartó program a rekreációról, az egészségnevelésről szól, hangsúlyozva a sportág jótékony hatásait, úgy, mint a koordinációt és az állóképesség fejlesztését. A produktív irányú szemléletformálás mellett lényeges a hátrányos helyzetben lévő, fogyatékkal élő gyerekek/fiatalok sportolási lehetőségeinek bővítése a téli időszakban is. A program fontos eleme ezeknek a fiataloknak a természetben történő egészségre nevelése, a kivételesen nagy élményt nyújtó téli sportok megismertetése, megszerettetése. A fenti célok megvalósulása érdekében olyan sífutópálya kiépítése történt meg, amely kortól és nemtől függetlenül bárki számára elérhető, hasznos, egészségfejlesztő-megőrző szabadidő-felhasználási módot biztosít.

4 km, mindkét stílusban

- A projekt helyszíne a Bükk-hegységben elhelyezkedő, festői szépségű, friss, tiszta levegőjű Bükkszentkereszt – mondta Kirilla László, a Kis-Galya KSE elnöke. A pályázati úton elnyert 1.821.451 Ft támogatás lehetővé tette, hogy klasszikus- és szabad- stílusú („korcsolyázó”) sífutópályát is kialakítsunk, melyet az országban Galya-tető mondhat még el magáról. A sífutópálya a község határában, Lófőtisztáson várja az érdeklődőket. Ez a terület megfelelő lejtéssel/emelkedéssel rendelkezik a sportág a minden igényt kielégítő gyakorlására. A sportolók, a kiépített pályát – mindkét stílusban - közel 4 km hosszan élvezhetik, melyhez csodálatos természeti környezet szolgáltatja a „díszletet”. A csoportok oktatása január végétől folyamatosan zajlik. Jelenleg 10 csoport jár rendszeresen Bükkszentkeresztre, köztük a hátrányos helyzetben lévő, fogyatékkal élő fiatalok csoportja is, a Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány közreműködésével. A tanulók Bükkszentkeresztről, Kistokajból, Miskolcról, Felsőhámorból és Ómassáról egyaránt rendszeresen ellátogatnak Lófőtisztásra, hogy elsajátítsák a sífutás technikáit, vagy tovább csiszolják tudásukat. Figyelemre méltó, hogy Budapestről és környékéről is többször jártak már a településen, hogy hódolhassanak egyik kedvenc téli időtöltésüknek. A nagy népszerűséget bizonyítandó: az egyesület képzett önkéntesei által oktatott iskolások szinte egymás kezéből adják át a következő csoportnak a térítésmentesen megkapott felszerelést. Egyszerre 10-12 gyermekkel tudunk foglalkozni, ezért van olyan osztály, melyet a pedagógusok erre az időre kettéosztanak, annak érdekében, hogy minden tanuló belekóstolhasson ebbe a műfajba.

Vigyázzunk a pályára!

A pálya rendszeres karbantartása nagyon fontos a megfelelő szintű oktatáshoz. Ezért a pályát gondozó Kis-Galya KSE tagjai ezúton is kérik a turistákat, hogy vegyék figyelembe a kihelyezett tájékoztató táblát és ne lépjenek lábbal a nyomba, mert így tönkre teszik azt. Szintén jó lenne, ha a hó-motorosok és quadosok sem okoznának kellemetlenséget, mert a pályát nagy munka újra és újra megfelelő minőségbe hozni.

Jövőre is folytatják

Az egyesület tagjai a jövőben folytatják az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a Gyermek és Ifjúsági Alapprogram támogatásával, a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet közreműködésével megvalósuló tevékenységet, a következő években szintén biztosítják a sífutási lehetőséget.

Együttműködő partnerek: Bükkszentkereszt község Önkormányzata, Bükki Szlovák Nemzetiségi Általános Iskola, Borsod- Abaúj-Zemplén Megyei Diáksport Tanács, Szimbiózis a Harmonikus Együtt-létért Alapítvány.

(A projektről készült képek és egyéb információk a www.kisgalya.hu honlapon érhetőek el.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában