Helyi közélet

2013.03.08. 19:19

Politikusok és újságíró a bíróság előtt

Miskolc - A vád szerint visszaéltek a fészekrakó ügyben érintett ügyvéd különleges személyes adataival.

Miskolc - A vád szerint visszaéltek a fészekrakó ügyben érintett ügyvéd különleges személyes adataival.Különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádol a Miskolci Járási Ügyészség két miskolci szocialista önkormányzati képviselőt, és egy újságírót. A kedden, a Miskolci Járásbíróságon megtartott első tárgyalási napon az ügyész ismertette a vádat, ami szerint Földesi Norbert és Varga Gergő múlt év nyarán sajtótájékoztatót tartott, amelyen kiosztottak egy fotót. Ezen az egyik fészekrakó ügyben elsőrendű vádlottként szereplő ügyvéd látható, fideszes kitűzővel a mellén. A fotót a legtöbb, a sajtótájékoztatóról egyébként beszámoló lap nem jelentette meg, ellenben az a minap.hu-tól átvett szöveg kíséretében az eszakhirnok.com oldalon napvilágot látott. Mivel valakinek a politikai orientációja különlegesen védett adatnak minősül, az ügyészség úgy találta, a két politikus és Pusztai László, a fotót nyilvánosságra hozó portál szerkesztője jogsértést követett el, ami a sértett “társadalmi megbecslésére kedvezőtlenül hatott”.

A tárgyaláson a két politikus beszámolt a sajtótájékoztató körülményeiről. Varga Gergő azt mondta, hogy bár együtt tartották a tájékoztatót, ő a polgármestert szembesítette választási ígéreteivel. Földesi Norbert viszont azt állította, hogy a sajtóeseményen közösen vettek részt, és lényegtelen, valójában ki osztotta ki a fotó másolatait, ám nem nevesítették a fészekrakó per által érintett ügyvédet, csak azt kérdezték Molnár Attilától, a Fidesz akkori miskolci elnökétől, hogy ki látható a fotón.

Pusztai László vallomásában kitért arra, hogy szerinte az ügyvéd közszereplő, a róla készült felvétel pedig egy nyilvános rendezvényen készült, ahol a kitűző viselésével nyíltan vállalta politikai elkötelezettségét. A tanúként meghallgatott ügyvéd ellenben felhívta a figyelmet rá, hogy a különleges személyes adatai kezeléséhez neki írásban kellett volna hozzájárulnia, ellenben ő nem tett ilyet. Cáfolta azt is, hogy közszereplő lenne, mint említette, a közte és az ügy három vádlottja között a közelmúltban befejeződött személyiségi jogi per során ezt már megállapította a bíróság.

A büntetőpert a polgári bíróság anyagának megismerése után folytatja a járásbíróság.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában