Helyi közélet

2013.03.25. 18:23

Plusz lesz a bilincs és a rendőrbot is...

Miskolc - Áprilistól működik Miskolcon az új rendészeti szerv. Az országban elsőként.

Miskolc - Áprilistól működik Miskolcon az új rendészeti szerv. Az országban elsőként.Az új önkormányzati törvény ad lehetőséget arra, hogy a közterület-felügyelők tevékenységét támogató segéd-felügyelőket alkalmazzon a város. Ennek köszönhetően februárban döntött a miskolci testület az új városi rendészeti szerv létrehozásáról, amely április 1-től működik majd.

Lapunk az önkormányzatnál érdeklődött az előkészületekről.

Kérdéseinkre Vincze Csaba, a szervezet vezetője írásban válaszolt: „Jelenleg az előkészületek zajlanak, hogy április 1-jén megkezdhesse működését a Miskolci Önkormányzati Rendészet. A közgyűlés 90 dolgozóban határozta meg a létszámot. Ez részben a jelenleg is már meglévő közterület-felügyelet munkatársait foglalja magába. De a szervezet fontos elemei a mezőőrök is.”

Határon belül

Tevékenységüket Miskolc közigazgatási határain belül végzik majd, együttműködve a rendőrséggel, katasztrófa védelemmel, a polgárőr egyesületekkel és a társadalmi szerveződésekkel.

Önvédelmi célból

„A már említett törvény alapján a felügyelet, illetve a rendészeti szervezet jogköre kibővül. A közterület-felügyelő és a mezőőr az intézkedés kikényszerítése céljából vegyi eszközt és kizárólag önvédelmi célból szolgálati kutyát, valamint rendőrbotot tarthat magánál. Az előállításnak ellenszegülő személy támadásának, valamint szökésének megakadályozása érdekében bilincset tarthat magánál. A közterület felügyelő tevékenységét segítő segédfelügyelő kizárólag önvédelmi célból alkalmazhat testi kényszert, és tarthat magánál vegyi eszközt, rendőrbotot és szolgálati kutyát” – ismertette Vincze Csaba.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában