Helyi közélet

2013.03.05. 13:27

Pénteken temetik Tarczai Béla fotóművészt

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - Pénteken 14 órakor a miskolci Szentpéter Kapui Temetőben helyezik végső nyugalomra Tarczai Béla fotóművészt, aki életének 91. évében, február 26-án hunyt el.

Budapest, 2013. március 5., kedd (MTI) - Pénteken 14 órakor a miskolci Szentpéter Kapui Temetőben helyezik végső nyugalomra Tarczai Béla fotóművészt, aki életének 91. évében, február 26-án hunyt el.

A Gálffy Ignác-életműdíjas miskolci fotóművészt római katolikus szertartás szerint búcsúztatják el március 8-án - tudatta a művész családja az MTI-vel.

A család arra kéri a szertartás résztvevőit, hogy rendhagyó búcsúztatásként virág helyett szalagot vigyenek a sírhoz, amelyeket az ott elhelyezett szalagtartóra kötnek fel. Gyászmisét március 9-én, reggel 8 órakor tartanak a Minorita templomban.

A fotóművész polgári búcsúztatását március végén, a Miskolci Galéria Feledy-Házában záruló kiállításán tartják.

Tarczai Béla 1922. október 21-én született Miskolcon, a közgazdasági egyetemet 1946-ban, az ELTE posztgraduális művészettörténet és esztétika szakát 1975-ben végezte el. Gimnazista kora óta fényképezett, mestereinek a kor miskolci és más magyar nagyságait tartotta. 1951-ben alapította meg a Miskolci Fotóklubot. Pályafutása alatt mintegy félszáz hazai kiállítást szervezett és rendezett, tizenöt egyéni tárlata volt itthon és külföldön, életmű-kiállítását 2002-ben, 80. születésnapja alkalmából rendezték meg a Miskolci Galériában. Utolsó tárlatát 90. születésnapja alkalmából 2012. december 12-én nyitották meg a Miskolci Galéria Feledy-házában.

A fotóművész a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének tagjaként is tevékenykedett, titkára volt a Borsod megyei szervezetnek, 2005 márciusáig pedig az országos szervezet alelnökeként is dolgozott. Ebben a témakörben két könyve és sok szakcikke jelent meg különféle lapokban és múzeumi évkönyvekben.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában