Helyi közélet

2013.03.05. 11:23

Miért szükséges a létszámleépítés?

Miskolc - Az önkormányzati intézmények létszámcsökkentéséről is dönt csütörtökön a miskolci testület.

Miskolc - Az önkormányzati intézmények létszámcsökkentéséről is dönt csütörtökön a miskolci testület.A költségvetési rendeletről szóló előterjesztéshez készült egy, az intézményekben végrehajtandó létszámcsökkentésről szóló módosító indítvány. Amely indokként az önkormányzat intézményi rendszerének átalakulását, a feladatok centralizálását és racionalizálását, valamint az állami feladat átvállalását, illetve a volt megyei intézmények szervezeti és feladat struktúrájának változását sorolja fel. Ez azért is érdekes, mert lapunk még októberben kérdezte dr. Csiszár Miklós jegyzőt arról: hány munkavállalót bocsátanak el a lecsökkent funkciók miatt az önkormányzattól? A jegyző válasza akkor az volt: „Az önkormányzatnak a tervei között nem szerepel a munkavállalók létszámának a csökkentése...” Mostanra kiderült, mégis.

Olyannyira, hogy a város intézményeibe – az előterjesztés szerint – 41 dolgozótól biztos megválnak valamilyen módon és 95 üres álláshelyet megszüntetnek. A létszámleépítés a következőképpen valósul meg: jelentős része közös megegyezéssel vagy nyugdíjazással, kisebb része a szerződések meg nem hosszabbításával vagy végkielégítéses elbocsátással történik majd.

A jelen előterjesztésről Papp Zsolt a Humán Főosztály főosztályvezetője tájékoztatta lapunkat: „Az átalakítás, racionalizálás, illetve a feladatellátás integrációja óhatatlanul együtt jár feladatkörök módosulásával, esetenként ebből adódó létszámcsökkenéssel.”

Lássuk részleteiben: az Óvodai Gazdasági Igazgatóságnál a létszámcsökkentés három embert érint, az ő esetükben határozott idejű szerződés jár le, ezt nem hosszabbítják meg. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár önkormányzati fenntartásba kerülésével a megyei és a városi rendszert vonták össze. Itt kettő dolgozó leszámolásával és kettő nyugdíjba vonulásával történik a létszámleépítés.

A Herman Ottó Múzeumban és a Miskolci Közintézmény-működtető Központban (MKMK) jelentősebb leépítésre kell számítani. A főosztályvezető pontos számot nem tudott mondani – a polgármesteri hivatal esetében sem. Mert – mint fogalmazott – még folynak az egyeztetések a létszámok tekintetében. Hozzátette: az MKMK esetében a csökkenésben érintettek egy része nyugdíjba tud vonulni, illetve - a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal folytatott tárgyalások jelen állása szerint – a tankerülethez kerülhetnek.

A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekvédelmi Központnál viszont 95 üres álláshely be nem töltésével megoldják a csökkentést. De ezenfelül közös megegyezéssel és nyugdíjazással 32 távozó lehet még. Egy dolgozó esetében pedig próbaidőn belüli munkaviszony megszüntetésre kerül sor és 1 embertől kell felmentéssel, végkielégítéssel megválni.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában