Helyi közélet

2013.03.27. 08:56

Marosvásárhely, Kassa, Szabadka – Miskolcon

Miskolc - Határtalan napok: három napon át három város három művészeti ága mutatkozik be Miskolcon.

Miskolc - Határtalan napok: három napon át három város három művészeti ága mutatkozik be Miskolcon.

A határon túli kortárs magyar kultúra ünnepe: így foglalja össze a hamarosan kezdődő Határtalan napok programsorozat lényegét Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóhelyettese, a program művészeti vezetője.

- Mi hívta életre ezt a fesztivált?

Béres Attila: Annyit beszélünk határon túliságról, annyi fura, pejoratív, politikai, meg mindenféle rossz hanggal. A fesztivál célja, hogy megpróbáljuk bemutatni, a határon túli színház, irodalom, zene teljes része a magyar kultúrának. Ma már földrajzilag sem nagyon választhatók el a határon túli területek, de az igazi találkozás a befogadó és alkotó között nem szokott megtörténni, csak szlogen szintjén valósul meg. Úgy gondoljuk, hogy ezen a rendezvényen az összetartozás élménye valódi élménnyé válhat. A fesztivál egyébként három alappilléren nyugszik: három napon át három határon túli városból három művészeti ág: irodalom, zene és színház mutatkozik be Miskolcon. A program hagyományteremtő szándékkal valósul meg, most, első alkalommal Kassa, Szabadka és Marosvásárhely lesz a vendég.

- Mostanában megszaporodtak a határon túli rendezvények. Miben lesz ez más, mint a többi?

Béres Attila: Más fesztiválok a határon túli művészetek egy-egy szeletét próbálják megmutatni, itt három művészeti ág alkotásaiból választhat a közönség. Csak öt színházi előadást tűzünk műsorra, de a legjobbakat. Megpróbáltuk ugyanis mindenhonnan a minőséget Miskolcra hozni. Az előadásokat úgy válogattuk, hogy a legjobbak legyenek. A marosvásárhelyi színház vendégjátéka, a Bányavirág például a 2012-es pécsi POSZT-on (Pécsi Országos Színházi Találkozó – a szerk.) a legjobb előadás díját érdemelte ki. Szintén Marosvásárhelyről érkezik A Makrancos hölgy című előadás, amely a kisvárdai fesztiválon aratott sikert. De elértük azt is, hogy például az irodalmi részben két Kossuth-díjas művészt – Tolnai Ottót és Kovács András Ferencet – is várjuk író-olvasó találkozóra. Ezenkívül itt lesz a szabadkai Lajkó Félix világhírű hegedűvirtuóz, aki Tokió és Los Angeles között Miskolcra is ellátogat. A zenénél maradva: kevesen tudják, hogy a Grammy-díjas Lévay Szilveszter szabadkai születésű. Musicaljei legnagyobb slágereiből – Elisabeth, Mozart, Rebecca – hallgathat meg egy válogatást a miskolci közönség, több olyan művésze előadásában, akik az ősbemutatókon is szerepeltek.

- Kiknek szánják ezt a fesztivált?

Béres Attila: A miskolciaknak. Én magam marosvásárhelyi vagyok, de úgy érzem, Miskolcon otthonra találtam, annyira hasonlít a két város egymásra. Emellett úgy gondolom, a színház teljes vezetősége egyetért abban, hogy nem Budapestnek, nem Pécsnek, hanem a miskolciaknak állítottuk össze a programot. Azért, hogy ők ismerjék meg a határon túli művészetet, legfeljebb Budapest és Pécs is tartsa fontosnak, hogy idejöjjön. Sikerült egy olyan műsort összeállítanunk, amelyből a közönség minden rétege kedvére válogathat. Mesedarab, hagyományos vígjáték, egészen szélsőséges studióelőadás, szimfonikus koncert és musical egyaránt ott a programok között.

- Önnek van a programból kedvence?

Béres Attila: Nehéz választani. A szívem hazahúz, így a Makrancos hölgy előadást különösen szeretem. A Látó folyóirat irodalmi programja is nagyon érdekel, hiszen a lap öt szerkesztője fog a műveiből felolvasni. Ismerem őket, nagyon jó humorúak mindannyian, így biztos, hogy izgalmas lesz, ahogy improvizálnak, s egymást heccelik majd a színpadon.

ÉM-HM

Színházi előadások

A színházi előadásokat néhány mondatban Béres Attila ismerteti:  

Április 5. Kamaraszínház, 14.00

Gergő és az álomfogó

A Kassai Thália Színház mesemusicale Böszörményi Gyula meséje, amelyet a magyar Harry Potterként is szoktak emlegetni. Ez a mese azonban nem csak a gyerekeket, hanem a felnőtteket is elvarázsolja.

Rendezte: Gál Tamás

Április 5. Kamaraszínház 20.00

Színházkomédia

A Kassai Thália Színház előadása igazi, vitriolos színjáték, vígjáték. Színházi környezetben játszódik, de rólunk szól.

Rendezte: Czajlik József

Április 6. Kamaraszínház, 19.00

Bányavirág

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház vendégjátéka a pécsi POSZT fődíjasa lett, és a BBC írói fődíját is megkapta. Kortárs író, Székely Csaba fekete humorú vígjátéka egy székelyföldi kis faluról a maga nagyon önirónikus formájában.

Rendezte: Sebestyén Aba

Április 6. Csarnok, 17.00

Lilike medika leveleiből

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata hozza el Miskolcra ezt az előadást, amely egy medikus hallgató levelezéséből született. Az előadásban az 1956 előtti erdélyi események hangulata elevenedik fel.

Összeállította, rendezte és előadja: Gáspárik Attila

Április 7. Nagyszínház, 19.00

A Makrancos hölgy avagy a hárpia megzabolázása

Shakespeare vígjátékát román rendező, Sorin Militaru rendezte a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A magyar színházi gondolkodásmódra, eszköztárra hatással van a román színjátszásra jellemző neoexpresszionizmus. Románia az európai színjátszás élvonalában van, így különösen érdekes, hogy hogyan értelmezi a rendező Shakespeare-t.

Rendezte: Sorin Militaru

Április 7. Kamaraszínház, 19.00

Drogs and drugs

A Szabadkai Kosztolányi Dezső Színház előadásának alcíme lehetne: egy előadás, amit kamaszkorában sem szeretett volna kihagyni.

Kőkemény családi történet, a mai problémákat erőteljes színházi nyelven fogalmazza meg.

Rendezte: Urbán András


Kapcsolódó cikkek:

Miskolc - A zenerajongók két estét is „kapnak”, mindkettőre más-más műfaj jellemző.

Miskolc - Fontos szempont volt, hogy ellépjenek a hagyományos író-olvasó találkozók műfajától.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában