Helyi közélet

2013.03.06. 11:24

Lezárt ügyek: Halál és rabszolgasors a „Gyújtó” uzsora mögött

Ózd - Lezárta a nyomozást az Ózdi Rendőrkapitányság azokkal az uzsorásokkal szemben, akik a megalapozott gyanú szerint bűnszövetségben elkövetett bűncselekményeik során többek között rabszolgasorsba hajtottak egy idős férfit, egy másik sértett pedig önkezével vetett végett életének a tettesek sanyargatása miatt.

Ózd - Lezárta a nyomozást az Ózdi Rendőrkapitányság azokkal az uzsorásokkal szemben, akik a megalapozott gyanú szerint bűnszövetségben elkövetett bűncselekményeik során többek között rabszolgasorsba hajtottak egy idős férfit, egy másik sértett pedig önkezével vetett végett életének a tettesek sanyargatása miatt.

Bűnszövetségben elkövetett uzsora- és más bűncselekmények elkövetésével gyanúsít a rendőrség két ózdi férfit és egy nőt. Az elkövetőket még 2011. február 8-án, a délelőtti órákban fogták el az Ózdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának felderítése alapján a Terrorelhárítási Központ munkatársai Ózd „Gyújtó” városrészén. A tettesek leleplezésükig az elmúlt időszakban uzsorakölcsönök folyósításából tartották fenn magukat és családjukat.

A nyomozás adatai alapján a sértettek között volt olyan, aki 2007-ben kölcsönkért 30.000 forint helyett, alig három év leforgása alatt több mint három millió forint „felhalmozott tartozást” fizetett ki az őt súlyosan fenyegető uzsorásoknak. A bizonyítékok alapján több sértett is 5000 és 10.000 forint között kértek kölcsön a gyanúsítottaktól, mely összegeket határidőre, 50-100 százalék közötti kamattal megnövelten kellett visszafizetniük a sértetteknek.

Sok esetben a „kölcsönadók” lakások és házak adás-vételi és csereszerződéseinek megkötésével, illetve a sértettek nevére felvett hitelekkel biztosították be magukat.

Olyan is előfordult, ha valaki eleget tett az egyoldalúan meghatározott fizetési kötelezettségének, akkor sem menekülhetett, mivel minden hónapban megjelent náluk az uzsorások egyike és újabb és újabb pénzt követelt. Az elköltözéssel sem sikerült megszabadulniuk a korábbi hitelezőktől, mindenhol megtalálták áldozataikat.

Rabszolgasors…

Más esetben egy 65 éves idős férfit arra kényszerítettek, hogy költözzön az egyik elkövetőhöz, lakjon a padlástérben és végezze el a háza körüli munkákat. Emellett a férfi nyugdíjának 90 százalékát minden hónapban elvették, cserébe „lakhatást és élelmet biztosítottak” számára. A sértett többször megpróbált elmenekülni, de kísérletei rendre sikertelenek voltak, az uzsorás mindig megtalálta és megöléssel fenyegetve kényszeríttette a visszaköltözésre.

Sőt a sértettek egyike az állandó fenyegetések hatására öngyilkosságot követett el a nyomozás során beszerzett személyi bizonyíték adatai szerint, és volt olyan sértett is, aki Budapestre költözött az állandó fenyegetések elől.

Az Ózdi Rendőrkapitányság súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás, önbíráskodás, aljas indokból elkövetett személyi szabadság megsértése, uzsorabűncselekmény és jogosulatlan pénzügyi tevékenység miatt indított nyomozását befejezte. A nyomozás során keletkezett iratokat az Ózdi Rendőrkapitányság vádemelési javaslattal megküldte az illetékes ügyészségnek.

- Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában