Helyi közélet

2013.03.26. 08:54

Hadd fejlődjön, hadd érjen a gyerek!

Miskolc - A „nyári gyerekek” szülei nem szívesen viszik iskolába csemetéjüket.

Miskolc - A „nyári gyerekek” szülei nem szívesen viszik iskolába csemetéjüket.Még pontosan nem tudni mennyivel, de valószínűleg nőni fog szeptembertől az első osztályos kisdiákok száma az elmúlt évekhez képest. Ennek pedig az az oka, hogy változott az iskolakötelezettség korhatáráról szóló törvény. Az idén iskolába kell menniük az úgynevezett „nyári gyerekeknek” is, tehát azoknak, akik a nyáron (augusztus 31-éig) töltik be hatodik életévüket. A szülők aggódnak. Hisz lehet, hogy gyermekük 1-1,5 évvel idősebb gyerekekkel jár majd egy osztályba, mivel tavaly még maradhattak egy évet az óvodában a nyári gyerekek.

Még maradjon!

Gyurik Istvánnak is nyáron lesz 6 éves a kislánya. Ő mindenképpen azt szeretné, ha maradna gyermeke még egy évet az óvodában. Legfőbb érvként azt hozza föl az édesapa, hogy egy év alatt sokat fejlődnek, érnek a gyerekek. Szerencsére nincs vita az óvodapedagógusok és a szülők között, így a kislány valóban 7 évesen megy majd iskolába. István szerint nem helyes, hogy kitolták a korhatárt, mert véleménye szerint 7 évenként kezdődik egy-egy új korszak az ember életében. Az első 7 év pedig az iskolaérettség eléréséhez szükséges.

– Sok szülő valóban úgy gondolja, hogy jobb a gyereknek, ha csak 7 évesen lesz iskolás, hiszen annál jobban teljesít majd, minél érettebb, minél fejlettebb – mondta lapunknak Varga Sándorné, az Eszterlánc Néphagyományőrző Óvoda vezetője, hangsúlyozva – az új törvény azonban nem jelenti azt, hogy minden 6 évesnek kötelező iskolába mennie. Hiszen előfordulhat, vagy valamelyik nagycsoportos testileg, lelkileg vagy értelmileg nem elég fejlett, de az is hátrányt jelent, ha valaki későn kerül közösségbe. Ilyenkor a vezető óvónő engedélyezheti, hogy a gyermek még maradhasson az óvodában.

Varga Sándorné nemrég tartott szülői értekezletet, és ott azt tapasztalta, hogy a nyári gyerekek szüleiben igen sok a bizonytalanság. Legtöbben azt szeretnék, ha a gyerekük csak 7 évesen lenne iskolás, ugyanis félnek csemetéjük túlterhelésétől.

A vezető óvónő ezzel kapcsolatban megjegyezte: az biztos, hogy az iskoláknak változtatniuk kell majd oktatási módszereiken, hiszen a 6 éves gyerekek figyelmét még nem lehet olyan hosszú időre lekötni, mint a 7 évesekét.

Nem várnak sokkal több elsőst az idén, mint az elmúlt években a Szabó Lőrinc Általános Iskolában, tudtuk meg Lengyel Zsuzsa igazgatóhelyettestől.

Eltérően fejlődnek

Bár belvárosi iskoláról lévén szó, és általában sokkal többen szeretnének itt tanulni, mint amennyi férőhely van, de egyelőre csak egy olyan listát kaptak, melyből kiderül, mennyi a beiskolázási körzetükben a tanköteles gyerekek száma. Azt azonban nem tudni, hogy közülük mennyien lesznek valóban iskolások, és hogy a körzeti iskolát választják-e. Lengyel Zsuzsa úgy fogalmazott: a gyerekek érési folyamata nagyon eltérő. Van, aki 6 évesen már iskolaérett, tehát nem jelent majd számára problémát a tanulás, másoknak viszont valóban szükségük lesz a plusz egy évre. Véleménye szerint a szülő és az óvodapedagógusok közös döntésének kell lennie a beiskolázás. Arra viszont figyelniük kell majd az elsős tanítóknak, hogy a 6 évesek feladattartása, koncentráló képessége még nem olyan fejlett, mint az „idősebb” gyerekeké, tette hozzá.

ÉM-HE

Jó, ha tudjuk

Azoknak a gyerekeknek kell hatéves korban iskolába menniük, akik az adott év augusztus 31-éig betöltik a hatodik életévüket. Eddig május 31-e volt a határ. Az új törvény értelmében az iskolaérettségről már nem a szülők, hanem az óvoda vezetője dönthet, aki vitás helyzetben kikérheti a nevelési tanácsadó véleményét. Ha az ott dolgozó szakemberek szerint nem érett a gyerek a kezdésre, az iskola nem veheti fel. Az idei évtől az iskolai beiratkozáshoz már nemcsak lakcímigazolvány, hanem a gyerek nevére kiállított személyi igazolvány vagy útlevél is kell. Az óvodai beiratkozáshoz ez nem szükséges. Az iskolai beiratkozás ideje: április 8-9.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában