Helyi közélet

2013.03.14. 10:59

Csodálatos (páros) szervünk: mi az?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem véletlen, hogy a vesének világnapot szentelnek, állítja írásában a szakember.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Nem véletlen, hogy a vesének világnapot szentelnek, állítja írásában a szakember.„Tudja Ön, hogy a felnőtt lakosság körében minden 10. embernek van valamilyen vesebetegsége? Tudja Ön, hogy világszerte minden évben emberek milliói halnak meg a krónikus vesebetegséghez társuló szív- és érrendszeri szövődményekben? Magyarországon is legalább 500 ezer honfitársunk veszélyeztetett e tekintetben” – veti előre dr. Ladányi Erzsébet az FMC Miskolci Nefrológiai Központ orvosigazgatója, a Magyar Nephrológiai Társaság alelnöke a március 14-i Vese Világnap kapcsán megfogalmazott üzenetében..

Számos életfontos funkció

A szakterület tudója állítja: a vesék igen összetett és csodálatos szervek, számos életfontos funkciójuk van. Elsődleges feladatuk a testfolyadékok egyensúlyban tartása, anyagcseretermékeket és ásványi anyagokat szűrnek ki a vérből, melyeket a vizelettel kiürítenek. Emellett a vérnyomás szabályozásában, a vörösvérsejtképzésben és az egészséges csontozat megőrzésében is fontos szerepük van.

A „csendes gyilkos”

A vesebetegségek kialakulhatnak akutan vagy krónikus vesebetegség formájában: évek alatt lassan, alattomosan. Ez utóbbi miatt „csendes gyilkosként” is emlegetjük. Ilyenkor az észlelhető tünetek csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a betegnek már visszafordíthatatlan veseelégtelensége van, ami vesepótló kezelést, dialízist, illetve veseátültetést tehet szükségessé. A vesepótló kezelés lehet művi vértisztítás (művesekezelés, illetve hasűri dialízis), az arra alkalmas betegek részére pedig az ideális megoldást mind egészségügyi, mind a társadalomba való visszailleszkedés szempontjából a veseátültetés jelenti. A krónikus vesebetegséghez számos kórkép vezethet, melyek közül a leggyakoribb – különösen idősebb betegekben – az elhízás, a cukorbetegség és a magasvérnyomás betegség.

Miért kell „neki” világnap?

Idén, március 14-én nyolcadik alkalommal rendezték meg a Vese Világnapot. A 6 kontinens több, mint 100 országában megtartott eseménysorozat ez évi központi üzenete: „Előzd meg a vesekárosodást! Védd a vesédet, tudd meg, hogyan!”

A szakember arra is magyarázatot ad, mit lehet ettől remélni.

– Nekünk nefrológusoknak, akik a vesebetegek teljes ellátását vállaltuk fel, célunk ez alkalommal is, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét vesénk központi szerepére, és hogy csökkentsük a vesebetegségek és a hozzá társuló szövődmények gyakoriságát, súlyosságát. A hajlamosító és kockázati tényezők korai felismerésével ugyanis megelőzhető a krónikus vesebetegség, az ebből adódó halálozás. Rutin vizelet-, vér- és vérnyomás-vizsgálattal azonosíthatók a vesebetegség nagyon korai jelei.

Aktuális tanácsok

Az idei Vese Világnap központi témája a heveny vesekárosodás megelőzése. Az ép vesét is károsíthatja kiszáradás – hányás, hasmenés, lázas állapot, elégtelen folyadékfogyasztás-, egyes gyógyszerek ellenőrizetlen alkalmazása, bizonyos gyulladásos, fertőző, vírusos betegség. Sokszor egy, már meglévő fel nem ismert vesebetegséget ronthat rárakódó betegség.

ÉM-SzK

8 aranyszabály

Így csökkentsük vesebetegségek kialakulásának kockázatát:

  • Tartsuk fitten és aktívan magunkat.
  • Ellenőrizzük rendszeresen vércukor szintünket.
  • Ellenőrizzük rendszeresen vérnyomás értékünket.
  • Csökkentsük napi sóbevitelünket maximum 2 g-ra.
  • Fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot.
  • Kerüljük a dohányzást.
  • Rendszeresen ne használjunk vény nélküli gyógyszereket.
  • Ellenőriztessük vesefunkciónkat cukorbetegség, magas vérnyomás, túlsúly, családban előforduló vesebetegség esetén. Vesebetegségben elengedhetetlen a szakorvosi gondozás.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában