Helyi közélet

2013.03.29. 13:09

Borsodban 9,6 milliárd jut mellékutak felújítására

Nyékládháza - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel idén az Új Széchenyi Terv forrásaiból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára - derült ki egy pénteki sajtótájékoztatón.

Nyékládháza - A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel idén az Új Széchenyi Terv forrásaiból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára - derült ki egy pénteki sajtótájékoztatón.

A közútkezelő összesen 9,6 milliárd forint támogatásból 86,6 kilométernyi erősen leromlott állapotú alsóbbrendű utat újít fel 2013-ban megyénkben. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően a nyertes pályázók összesen több mint 114 milliárd forintot fordíthatnak az alsóbbrendű úthálózat megerősítésére és felújítására 2010 és 2013 között.

Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy több, mint 30 ezer kilométernyi út van társaságuk kezelésében, amelynek állapotát a mostani tél rendkívüli módon megviselte, ám míg tavaly összesen 29 milliárd forint, addig az idén 87 milliárd forint áll(t) útfelújításra a rendelkezésükre.

Demeter Ervin kormánymegbízott úgy fogalmazott, hogy a beruházások megvalósulásával nő a forgalombiztonság, könnyebben és gyorsabban elérhetővé válnak a kistérségi központok, csökkennek a környezeti károk.

Figyelik majd

A sikeres projektzárások utáni években a közútkezelő és a Regionális Fejlesztési Ügynökségek kiemelt figyelemmel kísérik a felújított szakaszok állapotát, hogy a mellékutak tartósan kiváló minőségűek maradhassanak.

- A teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is - mondta a tájékoztatón - mondta Szilvai József Attila, a magyar közút B.-A.-Z. megyei igazgatója.

Gutyán Gergely, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség (NORDA) ügyvezetője elárulta: 2007 és 2013 márciusa között 40 közlekedési projektet, több mint 29,5 milliárd forint értékben koordinált a NORDA. Nem csak közútfejlesztéssel kapcsolatos pályázatokat, hanem a közösségi közlekedéssel összefüggőeket csakúgy, mint kerékpárút fejlesztéseket. Borsodban 21 különböző fejlesztési projekt, 16 milliárd forint értékben valósul(t) meg.

A mellékutak felújítása az időjárás függvényében áprilisban kezdődhet és a tavaszi hónapokban folyamatosan indulnak hasonló fejlesztések az ország más részein is.

Ezek az utak újulnak meg

A program Borsod-Abaúj-Zemplén megyei beruházásaiban megújul:   

- a Sajószöged-Hejőbába összekötő út 5

- a Nyékládháza-Tiszacsege összekötő út 20,1

- a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötő út 5,9

- a Csokvaomány bekötőút 4,4

- a Szikszó-Gagyvendégi összekötő út 21,2

- a Csenyéte bekötőút 3,1

- a Méra-Szemere-Büttös összekötő út 2

- a Sárospatak-Alsóberecki összekötő út 5,3

- a Bodroghalom-Tiszakarád összekötő út 2

- a Sátoraljaújhely-Pácin-Zemplénagárd összekötő út 1,5

- az Irota bekötőút 2,3

- az Edelény-Felsőzsolca összekötő út 5,9

- a Cigánd-Pácin összekötő út 7,9 kilométeres szakasza.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában