Helyi közélet

2013.03.07. 23:26

Béremelés: lesz, ahol 0 forint

Miskolc - A munkaadók elzárkóztak a további béremeléstől, az MSZOSZ bérvonalat indított.

Miskolc - A munkaadók elzárkóztak a további béremeléstől, az MSZOSZ bérvonalat indított.Lesz-e reálkereset-növekedés 2013-ban a bérből és fizetésből élőknek? - tették föl a kérdést a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) képviselői miskolci sajtótájékoztatójukon. Rohonka Sándor regionális képviselő elmondta, tavaly hazánkban a gazdaság teljesítménye 1,7 százalékkal csökkent, a fizetések reálértéke pedig 3,5 százalékkal lett kevesebb. És bár a hivatalos adatok arról szólnak, hogy a bruttó átlagkereset 223 ezer forint (nettóban 144 ezer), ez az elmaradott régiókban sokkal kevesebb: Borsod-Abaúj-Zemplénben például csak 123-124 ezer forint nettó.

Ajánlást tettek

Az MSZOSZ épp azért azt az ajánlást tette a munkaadóknak, hogy ebben az évben minden munkavállaló 5,2 százalékos béremelést kapjon. Bár a minimálbér-emelésről és szakmai bérminimum-emelésről megszületett a munkaadók és a munkavállalók között a megállapodás, és az emelés meg is történt, de az MSZOSZ azt szeretné, ha minden munkavállaló fizetését emelnék. Most ugyanis olyan aránytalanságok alakultak ki például a közszféra szociális ágazatában, hogy ugyanannyit keres a 30 éves munkaviszonnyal rendelkező és a pályakezdő munkavállaló is. A múlt héten a munkaadók és munkavállalók leültek egymással tárgyalni, de úgy tűnik, a munkaadók elzárkóznak a további béremeléstől. Pedig az MSZOSZ és a munkaadók a 4-5,2 százalékos, sávos béremelést is elfogadnák. A tapasztalatok azt mutatják, hogy egyes cégeknél emelik a fizetéseket 4-4,2 százalékkal, máshol ez a szám 0, de olyan munkahelyek is vannak, ahol béren kívül juttatással próbálják meg kompenzálni a keresetek reálérték-csökkenését, vázolta a helyzetet Rohonka Sándor.

Nehéz helyzetben

Hernádvölgyi Andrea az MSZOSZ alelnöke mindehhez hozzátette: legnagyobb bajban a közszféra dolgozói vannak. Itt ugyanis évek óta nem volt béremelés, és már béren kívüli juttatások sincsenek. A szociális terület dolgozói különösen elégedetlenek, hiszen a kormány az egészségügyben és az oktatásban dolgozóknak is ígért béremelést, de más ágazatoknak nem. Az állami tulajdonú cégek munkavállalói sincsenek jó helyzetben, mert egyelőre mindenki kivár. A versenyszféra munkáltatói pedig arra várnak, hogy valóban megszületik-e rendelet az ígért bértámogatásról. Nehéz a helyzetük azoknak a dolgozóknak is, akik néhány fős vállalkozásoknál dolgoznak, hiszen itt nincs szakszervezet, nincs, aki leüljön tárgyalni a munkaadóval, jelezte az alelnök.

Az MSZOSZ február 5-étől üzemelteti a bérvonalat: a 06-40-982-012-es telefonszámon minden olyan munkavállaló tanácsot, segítséget kérhet, aki nem érzékel idén mintegy 5 százalékos béremelkedést.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában