Helyi közélet

2013.03.21. 12:19

Árvíz - A Sajón és a Murán alakulhat ki rendkívüli helyzet

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A jelenlegi adatok alapján a Sajón és a Murán alakulhat ki rendkívüli árvízi helyzet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón, Budapesten.

Budapest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A jelenlegi adatok alapján a Sajón és a Murán alakulhat ki rendkívüli árvízi helyzet - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője a csütörtöki kormányszóvivői sajtótájékoztatón, Budapesten.

Molnár Béla elmondta, jelenleg kis és közepes árhullámok vonulnak le a magyarországi folyókon, de jelentős csapadék esetén nem zárható ki rendkívüli helyzet kialakulása sem. Utóbbi elsősorban a Sajón és a Murán, illetve azok vízgyűjtő területein állhat elő igen gyorsan - jelezte, hozzátéve, hogy a Sajó vízgyűjtőin meglehetősen nagy a hóban lévő vízkészlet mennyisége, ami nemcsak a magyar, hanem a szlovák területeket is érinti. Ezekről részletes előrejelzéssel akkor tudnak szolgálni, ha már pontos adataik lesznek a csapadékról - közölte.

A főigazgató azonban hangsúlyozta, a vízügy felkészült a helyzet kezelésére, és mindennap jelentést küld Pintér Sándor belügyminiszternek.

A belvízi helyzettel kapcsolatban arról tájékoztatott, hogy jelenleg 62,5 ezer hektárnyi terület van belvíz alatt, amiből 27,3 ezer hektár szántó. Molnár Béla megjegyezte ugyanakkor, hogy a jelentős csapadék hatására telítődtek a talaj felső vízrétegei, így az elöntött területek nagysága növekedni, a belvízvédelmi helyzet pedig nehezedni fog.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón hangsúlyozta, a hétvégén egész Európán végigsöprő hóvihar is jelzi, hogy szükséges az árvízvédelmi felkészülés.

A múlt hét második felének rendkívüli időjárása miatt kialakult katasztrófahelyzet tapasztalatairól szóló belügyminisztériumi jelentéssel kapcsolatban a szóvivő újságírói felvetésre elmondta: a beszámoló Orbán Viktor miniszterelnöknél van, az pedig már biztos, hogy a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalja majd. A héten nem volt kormányülés - ahogyan ezt előre lehetett tudni -, így a kabinet elé az még nem került - közölte Giró-Szász András, majd hozzátette, a jelentés tartalmát ő sem ismeri, az arról szóló sajtóhírekkel kapcsolatban pedig nem foglalt állást.

A következő napok várhatóan ismét szeles és hófúvásos időjárására kitérve a kormányszóvivő azt mondta, az állami szervek mindenre felkészültek.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában