Helyi közélet

2013.02.08. 19:31

Szám- és szemétháború

Miskolc - A kuka bérleti díja nem változik, de a szolgáltatásért többet fizethetünk, mint tavaly.

Miskolc - A kuka bérleti díja nem változik, de a szolgáltatásért többet fizethetünk, mint tavaly.Közleményben tudatta a miskolci önkormányzat pénteken reggel: az AVE Miskolc Kft. visszavonja a bérbe adott edényzetre az ez év január elsejétől érvényes, 5,2 százalékos díjemelését. A bérelt edényzetekre a díjemelés nélküli, a 2012. évben alkalmazott díjak maradnak érvényben, a számlákat is ennek megfelelően küldik ki.

A közleményre reagált Simon Gábor, az MSZP miskolci elnöke, aki szerint a díjemelés mértéke a csekkek tanúsága szerint magasabb volt a közleményben megjelent 5,2 százaléknál.

Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője munkatársunknak elmondta: a január elsején életbe lépett új hulladéktörvény előírta a közszolgáltató feladatait - melyek a hulladék gyűjtése, szállítása és ártalmatlanítása, és ezek között nem szerepel az edényzet bérbe adása. Emiatt az AVE Miskolcnak is ketté kellett válnia, az egyik része végzi továbbra is a közszolgáltatást, a másik a kukák bérbeadását. Az edényzet bérleti díja korábban benne volt a szolgáltatás árában, ezt most külön kell fizetni - a közgyűlési döntés értelmében a tavalyi áron.

Változó törvény, változó árak

A közszolgáltatás díja azonban eltér a tavalyitól. Ennek több oka van, magyarázta Molnár Attila. Egyrészt az AVE közszolgáltatói szerződése december 31-ével megszűnt, a Miskolcot - és még több tudat települést - is magában foglaló konzorcium ezért pályázatot írt ki, melyet egyedüli pályázóként az AVE nyert meg. A számlákon a pályázatban is szereplő szemétdíjak jelentkeznek majd, melyek a törvényváltozás következtében tartalmaznak két plusz tételt - a lerakói járadékot és a felügyeleti díjat -, melyek nem maradnak a szolgáltatónál. Így tehát az ez év januári számlák magasabbak lesznek, de az emelkedés mértéke helyenként eltérő.

Molnár Attila elmondta még: a múlt év végén összehívták a társasházak képviselőit, és tájékoztattatták őket a változásokról. Akkor azt javasolták, hogy ha magasnak találják a bérleti díjakat, vásárolják meg a lakóközösségek - akár részletre is - az edényzetet. Néhányan vállalkoztak is erre, a többieket viszont visszatartja, hogy ha valami történik konténerrel - megsérül, ellopják - saját zsebükből kell pótolniuk.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában