Helyi közélet

2013.02.28. 08:13

Merre a kiút a szegénységből?

Bánhorváti, Gönc - Apró lépésekkel, oktatással és jó programokkal lehet küzdeni a szegénység ellen.

Bánhorváti, Gönc - Apró lépésekkel, oktatással és jó programokkal lehet küzdeni a szegénység ellen.Másfél millióan élnek mélyszegénységben Magyarországon, állapítja meg a Központi Statisztikai Hivatal a hazai szociális védelemről készült elemzésében. Az elemzésből kiderül az is: a gyerekek 22 százaléka nő fel kilátástalan helyzetben, és a gyermekes háztartásokban a szegénységi arány 2,5-szer magasabb, mint a gyermektelenekben. Jelenleg a magyar háztartások 75 százaléka nem képes havonta megspórolni annyi pénzt, amiből váratlan kiadásait fedezni tudná.

A munka a legfontosabb

Bár programok folyamatosan indulnak a mélyszegénység leküzdése ellen a hátrányos helyzetű térségekben, és segélyakciókból sincs hiány, a KSH adatai mégsem adnak okot az elégedettségre. Kisebb települések polgármesterit kérdeztük, szerintük mi jelentené a kiutat a szegénységből?

Demeter Zoltán, Bánhorváti polgármestere egyértelműen a munkát nevezte meg a legalapvetőbb megoldásnak. Mint fogalmazott, óriási segítséget jelent a Start közmunkaprogram, mivel ennek keretében valóban értékteremtő munkát tudnak végezni az egyébként munkanélküli emberek. A legtöbben örömmel dolgoznak, néhányan vannak csak, akiket nehéz visszavezetni a munka világába, jelezte a polgármester. Hozzátette: a közmunkaprogram következő állomása lehetne, ha az emberek vállalkozásoknál, cégeknél dolgoznának, de erre most a gazdasági válság miatt kevés az esély. Segítene az is, ha a közmunkások bérét megemelnék, hogy a segély helyett inkább a munkát válasszák. Demeter Zoltán sikerről is beszámolt: a tavalyi mezőgazdasági közmunkaprogram után ketten is azt mondták, hogy ők ezt mind megcsinálják a saját kertjükben. Őket tehát sikerült rávezetni, hogy önállóan is tudnak boldogulni. Az oktatás területén pedig az a legfontosabb, hogy mindenki megtanuljon rendesen írni, olvasni számolni, hogy legalább egy szakmát el tudjon sajátítani, tette hozzá.

Sivák János, Gönc polgármestere is a munkát tartja a legfontosabbnak, náluk is sikertörténet a Start közmunkaprogram. Megtudjuk: a kisvárosban a mélyszegénység azt jelenti, hogy a családoknak a mindennapi megélhetés a legnagyobb gondjuk. Van, aki télen nem tudott fűteni, de olyan szülő is akadt, aki nem tudta visszaengedni gyerekét a kollégiumba, mert nem jutott pénz útiköltségre. A polgármester jó intézkedésnek tartja a szabad vállalkozási zónák létrehozását is, de úgy látja, hogy az ő térségükbe idegen vállalkozók nemigen települnek be, inkább a helyi vállalkozók tudnak majd több dolgozót felvenni.

Alapvető szabályok

Nagyon jó kezdeményeznek tartja a közösségfejlesztő programokat is. Ennek keretében az emberek a saját igényeiknek megfelelően alakítják ki a közösségi foglalkozásokat, tevékenységeket. És ennek köszönhetően nemcsak varrni, mosni, főzni tanulnak meg, hanem a közösségben való együttműködés szabályait is elsajátítják, ami alapvető feltétele a munkavállalásnak. Ugyanígy hasznos a szociális földprogram és az egyéb állam vagy az unió által támogatott programok. Göncön sikeres például a Gyerekszegénység Elleni Program is. Az oktatással kapcsolatban pedig a polgármester hangsúlyozta: hiba volt megszüntetni a kislétszámú osztályokat, melyek a felzárkóztatást kiválón szolgálták.

ÉM-HE


Nem emelik ki a gyermeket

Húszezer, mélyszegénységben élő gyermeken segít a most induló Együtt egymásért program - jelentette ki Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hétfőn a Bács-Kiskun megyei Jánoshalmán. Balog Zoltán kiemelte: a hároméves kistérségi program célja a gyermekszegénység csökkentése. A miniszter hangsúlyozta: a komplex program keretében az életminőségüket javító szolgáltatások bevezetésével új lehetőségek nyílnak meg a gyerekek és szüleik előtt. Balog Zoltán emlékeztetett: a 2007-ben, a parlamenti pártok támogatásával indult program első körében az öt leghátrányosabb kistérség kapott 2,6 milliárd forint támogatást, míg a most induló második körben a jánoshalmai, a szigetvári, a sarkadi, a mezőcsáti, az ózdi és a csengeri kistérség kap támogatást. A hamarosan induló harmadik programmal együtt 170 ezer gyermek világát célozzuk meg. A tárcavezető fontosnak nevezte, hogy a szülőket is képezik arra, hogyan tudják megfelelően ellátni gyermekeiket.

– A gyermekeket nem akarjuk kiszakítani a családi közösségükből - emelte ki a miniszter, aki példaként Kanadát hozta fel, ahol kudarcot vallott a gyermekek kiemelése közösségükből.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában