Helyi közélet

2013.02.08. 22:41

Kínai Tavasz Ünnep Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Először látogatott Magyarországra a világszerte ismert kínai GuangXi Akrobatikus Társulat, amely a legjelentősebb távol-keleti ünnep, a február 10-én kezdődő kínai holdújév alkalmából lép fel nagyszabású produkciójával hazánkban.

Kazincbarcika - Először látogatott Magyarországra a világszerte ismert kínai GuangXi Akrobatikus Társulat, amely a legjelentősebb távol-keleti ünnep, a február 10-én kezdődő kínai holdújév alkalmából lép fel nagyszabású produkciójával hazánkban. A 35 fős társulat péntek délután Kazincbarcikán, február 10-én pedig Budapesten kápráztatja el a közönséget többek között zsonglőrmutatványos kabaréval, harcművészeti bemutatóval, bűvész-, és akrobata-mutatványokkal és balett előadással.

Az 1952-ben alapított GuangXi Akrobatikus Társulat érdemes művészei az elmúlt hat évtizedben a világ több mint 40 országában léptek fel és számos jelentős nemzetközi nagydíjat nyertek el. Előadásaik a látványos akrobata számokat bemutató kínai színházak és a távol-keleti cirkuszművészet több ezer éves hagyományaira épülnek. A cirkuszművészet, a zene és a tánc ötvözésével a művészek az álom és valóság között lebegve, egy új világ felfedezésére invitálják minden korosztály képviselőit.

A GuangXi Akrobatikus Társulat a BorsodChem kínai anyavállalata, a Kelet-Közép-Európa legnagyobb kínai befektetőjének számító Wanhua Csoport meghívására és támogatásával látogatott el Kazincbarcikára. A Wanhua célja, hogy a több ezer éves kínai kultúra, történelem és hagyományok sokszínűségére ráirányítsa a Kazincbarcikán és a város térségében élők figyelmét is.

A tavaszünnep ?– amit a nyugati kultúra kínai holdújévként is ismer – a világon élő valamennyi kínai számára az év legnagyobb ünnepe, amely február 10-én – a Tűz Kígyó Évének köszöntésével – veszi kezdetét. A kéthetes ünnepségsorozat célja kettős: egyrészt alkalom arra, hogy a családok összegyűljenek, megajándékozzák és jókívánságaikkal elhalmozzák egymást, másrészt lehetőséget nyújt arra, hogy elbúcsúztassák az óévet, megszabaduljanak annak ártalmaitól, illetve különböző évezredes szokásokkal biztosítsák a jó szerencsét a következő évre is. A holdújév alapszíne a bőséget, a szerencsét és a gazdagságot jelképező piros, ezért is piros színű minden újévi dekoráció. Az újévi ünnepkört az év 15. napján a lampionünnep zárja.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában