Helyi közélet

2013.02.08. 15:18

Ikeron Zrt. kontra Miskolc: 1:1

Miskolc - Pert nyert a miskolci önkormányzat az Ikeron ellen, de még nincs vége az ügynek.

Miskolc - Pert nyert a miskolci önkormányzat az Ikeron ellen, de még nincs vége az ügynek.Pert nyert Miskolc a Búza téri piacot működtető Ikeron Zrt.-vel szemben. A Debreceni Ítélőtábla kimondta, sem a város, sem a kistermelői piacot működtető cég nem tanúsított tisztességtelen versenymagatartást. Az ügy pikantériája, hogy elsőfokon az Ikeron Zrt.-nek adott igazat a bíróság, ezt másította most meg a Debreceni Ítélőtábla. A vesztes fél még fordulhat a Kúriához, azaz a korábbi legfelsőbb bírósághoz. Mint Wiandt Henrik Andrástól, az Ikeron Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, ezt meg is teszi.

– Annak ellenére fellebbeztünk, hogy az utóbbi időben sokat javult a kapcsolatunk az önkormányzattal, továbbra is együtt kívánjuk működtetni a piacot – mondta lapunknak.

Őstermelői piac

A Búza téri piac üzemeltetője a Miskolci Piac Zrt., ennek többségi tulajdonosa az Ikeron, a kisebb rész a miskolci önkormányzaté. A miskolci önkormányzat úgy másfél évvel ezelőtt őstermelői piacot nyitott a „közös” piac mögött arra hivatkozván, hogy az őstermelők kiszorultak a nagypiacról, nekik kívántak itt helyet adni. Az új piac ellen már a nyitás előtt is tiltakoztak a kereskedők, kifogásuk főként nem a piac ellen volt, hanem az úgynevezett álőstermelők ellen. Szerintük ugyanis nagyon sokan nem igazi őstermelők, hanem a nagybanin vásárolnak, csak épp saját portékájukként árulják.

Az Ikeron Zrt. aztán az őstermelői piac okozta problémák miatt több száz millió forintra perelte be az önkormányzatot, ezt nyerték meg első fokon, ebben született most a másodfokú ítélet.

Ivády István, a Miskolci Piac Zrt. elnök-vezérigazgatója a per indításának okairól lapunknak akkor azt nyilatkozta, az őstermelői piac megnyitásával csökkent a Búza téri parkolóhelyek száma, illetve konkurencia számukra az új elárusítóhely. Az elnök-vezérigazgató a kereskedők korábbi állítását is megerősítette: álőstermelők vannak az őstermelői piacon. Az első fokú ítélet szerint akkor kártérítést ugyan nem kellett fizetnie a városnak, de le kellett volna bontania az őstermelői piacot.

Piacosok a polgármesternél

Most, a miskolci önkormányzatnak kedvező másodfokú ítélet után Dobos Tímea, a miskolci önkormányzat szóvivője hangsúlyozta, tovább üzemel az őstermelői piac.

Megjegyezte, pénteken dr. Kriza Ákosnál jártak a piacosok képviselői a polgármester kezdeményezésére, hogy arról érdeklődjön, milyen problémáik vannak. A szóvivő elmondta, a piacosok arról tájékoztatták a polgármestert, hogy a legnagyobb gondjuk még mindig az, télen elfagy a termékük, nyáron pedig megromlik a rossz kivitelezésnek köszönhetően. Szóba kerültek az őstermelők is. A polgármester elmondta, az őstermelők ellenőrzése már tavaly elkezdődött, s ígérte, idén márciustól ez még erőteljesebb lesz.

Wiandt Henrik András lapunknak azt szintén megerősítette, hogy az utóbbi időben csökkent az álőstermelők száma az új piacon.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában