Helyi közélet

2013.02.15. 13:46

"Egymilliárd nő ébredése": közös tánc nőkkel a nőkért

Miskolc - Az „Egymilliárd nő ébredése” civil rendezvény keretében világszerte szerveztek közös táncot február 14-én.

Miskolc - Az „Egymilliárd nő ébredése” civil rendezvény keretében világszerte szerveztek közös táncot február 14-én.A világméretű kampányt – amelynek célja a nők és leánygyermekek elleni erőszak visszaszorítása – Eva Ensler, amerikai írónő, nőjogi aktivista, a „Vagina monológok” szerzője indította el. A résztvevők egy „flash mob" keretében az „Ébredj fel és állj fel” (Rise Up and Stand Up) című számra táncoltak, az úgynevezett V-day kampány 15. évfordulója alkalmából.

Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke egy nappal korábban közleményben tudatta: ő is részt vesz a brüsszeli, az Európai Női Lobbi, valamint számos európai parlamenti képviselő szervezte megmozduláson. A közleményből is kiderült: naponta hét nő válik erőszak áldozatává Európában, ezért tartja a képviselő is fontosnak, hogy a nők megmutassák a világnak, mekkora erőt is képviselnek.

Az eseményt a világ számos pontján megrendezték, többek között Magyarországon is. Miskolcon a Holdam Egyesület is csatlakozott az akcióhoz, tagjaik, s a Holdam „holdudvara” a Holdam udvarában (Széchenyi 19.) perdültek táncra. Elmondták: a nőkért előadott táncukat nem csak erre a napra időzítették, többször, több helyen, remélhetőleg egyre nagyobb számban szeretnék előadni, legközelebb májusban, a Születés Hete alkalmából. Megtudtuk: a táncolók között volt olyan nő, aki korábban maga is erőszak áldozata volt, s elmondta: kifejezetten felszabadítólag hat rá, segít feldolgozni a megrázó élményt, hogy részt vehet az összetartozást erősítő közösségi akcióban.

Aki nem tudott elmenni egyik helyszínre sem, az készíthetett magáról videót, amelyet feltölthet a rendezvény Facebook-oldalára.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában