Helyi közélet

2013.02.18. 23:33

Zöld Nyíl: "Visszakapjuk az áfát"

Miskolc - Kedvező módon fizeti a város az áfát, tudtuk meg. A kamatokról még nincs hírünk.

Miskolc - Kedvező módon fizeti a város az áfát, tudtuk meg. A kamatokról még nincs hírünk.Mivel félig magyar cég nyerte a villamostendert, így a magyar törvényeknek megfelelően Áfa-fizetési kötelezettség áll fenn a 31 új villamos után, írta lapunk korábban többször is. A járművek 61 millió euróba kerülnek majd, így nem kis összeget jelent az áfa kifizetése, amit bár visszakap majd a város, mégis csak ki kell fizetni. A kérdést már több fórumon feszegették, számolgatják, hogy ez az összeg több mint 4 milliárd forint áfát jelent, amit több részletben fizet a város. Legutóbb az ellenzék kérdezett rá a miskolci önkormányzat múlt heti, csütörtöki ülésén: mivel hitelt vesz fel a város ennek kifizetésére, így mennyi lesz annak a kamata.

Három részletben

Hogy pontosan mekkora áfáról van szó, egyszer sem kaptunk pontos információt. Illetve egy korábbi, a közgyűlés elé vitt beszámoló mellékletében (Beszámoló „Miskolc városi villamosvasút fejlesztése nagyprojekt” előrehaladásáról 2012. február-augusztus – a szerk.) olvasható, hogy első körben az előleg összegének megfelelő áfát kellett kifizetni, ez 1 milliárd 716 millió forint volt, s ezt három részletben kellett kifizetnie a városnak. Az áfa összegének finanszírozására a Miskolc Holding Zrt. és az MVK Zrt. (mint ajánlatkérők, azaz a miskolci önkormányzat cégei) hitelszerződést kötöttek az SG Járműfinanszírozási Zrt-vel 2 milliárd 80 millió euró összegű hitelkeretet biztosítva. A beszámoló részletezi a későbbi számlák tartalmát és összegeit is önrész+ áfa bontásban, ez alapján a legközelebbi részletet épp egy év múlva kell fizetni többek közt két darab üzemkész villamosért, ennek áfája 476 millió forint lesz. A táblázat további tíz – különböző összegű, 200 és 500 millió forint közötti – részletet tartalmaz.

Visszaigényelheti

Az áfa-fizetés kapcsán Pásztor Imre, a Miskolc Holding Zrt. kommunikációs vezetője lapunknak hétfőn hangsúlyozta, hogy az áfát az MVK Zrt. visszaigényelheti tehát átmeneti áfa-finanszírozásról van szó. (Utalt rá, hogy első körben az előleg összegének megfelelő áfát kellett kifizetni. Ennek megfelelően kellett a közel 61 millió eurós vételár 25 százalékának megfelelő forint összeg után a 27 százalékos áfá-t megfizetni.)

– Az előleg áfa tartalmának megfizetésére egy nagyon kedvező finanszírozási módot dolgoztak ki a Miskolc Holding Zrt. és az MVK Zrt. munkatársai, így átutalása nem okozott finanszírozási gondot – fogalmazott, utalván a hitelszerződésre. – A továbbiakban is a szerződésben foglaltak szerint kiállított számláknak megfelelő áfa összeget kell majd megfinanszírozni és visszaigényelni minden egyes leszállított villamos után.

A kamatokra nem tért ki válaszában a kommunikációs vezető.

Egy évvel korábban

A 31 villamos beszerzése egyébként nem folyt zökkenőmentesen, hiszen több évig húzódott a beszerzésére kiírt közbeszerzési eljárás, melyet végül a Ganz Skoda Közlekedési Zrt. nyert meg. Most úgy tűnik, lassan finisébe érkezik a beszerzés, hiszen már gyártják a villamosokat. A közgyűlés most tárgyalta a villamosprojekt történései elmúlt fél évének beszámolóját, és elhangzott, megkezdődött a villamosok gyáron belüli tesztelése. Ezt Pásztor Imre is megerősítette, eszerint a tervezettnél hamarabb, 2014. helyett már 2013. júliusában Miskolcra érkezhet az első új Ganz-Skoda villamosok prototípusa. A szállítás egyébként ütemezett, folyamatos lesz a tervek szerint, 2014. évben havonta két-három villamos, az utolsó kettő várhatóan 2015. első negyedévében érkezhet meg, tájékoztatta portálunkat Pásztor Imre.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában