Helyi közélet

2013.02.13. 15:18

„Védernyő” - Ellenőrzések a gyalogosok és a kerékpárral közlekedők védelmében

Miskolc - A szélsőséges időjárási körülmények gyakori váltakozása nagy veszélyforrást jelent minden közlekedő számára. A közelmúltban több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt megyénk közútjain, amelynek gyalogos, illetve kerékpáros volt az okozója, vagy részese.

Miskolc - A szélsőséges időjárási körülmények gyakori váltakozása nagy veszélyforrást jelent minden közlekedő számára. A közelmúltban több olyan személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt megyénk közútjain, amelynek gyalogos, illetve kerékpáros volt az okozója, vagy részese.Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében az év eddig eltelt időszakában (2013. február 10-ig) 57 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset történt, amely hárommal több, mint egy évvel korábban. Szomorúbb azonban, hogy a halálos kimenetelű balesetek, illetve a meghalt személyek száma ebben az időszakban a tavalyi nulláról háromra emelkedett. A három végzetes kimenetelű balesetből mindegyik esetben gyalogos volt az áldozat, melyek közül kettőt kijelölt gyalog-átkelőhelyen ért a tragédia!

Az elmúlt időszakban összesen 12 gyalogos volt érintettje közlekedési balesetnek (2 okozóként, 10 részesként), melyből 6 eset (50 %) kijelölt gyalogos átkelőhelyen történt!

A statisztikai adatok nem mutatnak kedvezőbb képet a kerékpárosok esetében sem. Összesen 10 biciklis vált baleset áldozatává (6 okozóként, 4 részesként). Az idén eddig összesen bekövetkezett 57 baleset 10,5 %-át okozták kerékpárosok a tavalyi 5,5 %-hoz képest, ami jelentős növekedést jelez!

A kerékpárosokat érintő közlekedési balesetek bekövetkezésének oka gyakran az ittas állapotban vezető (hajtó) személy felelőtlen magatartása. Az ittas állapotban okozott személyi sérüléses közúti közlekedési balesetek 20 %-át ittas biciklisek okozzák! A 10 kerékpáros érintettből csaknem egyharmaduk alkoholos befolyásoltság alatt hajtotta kétkerekűjét a baleset időpontjában! Ezért is szükséges, hogy a szabálytalanul közlekedő kerékpárosokat a rendőrség folyamatosan és célirányosan ellenőrizze, és az elkövetett jogsértő cselekményt - annak baleseti kockázatának megfelelően - differenciáltan és következetesen szankcionálja!

Az elmúlt évben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság a kitűzött céloknak megfelelően kiemelt figyelmet fordított a gyalogosok és kerékpárosok közlekedésére, ellenőrzésére, illetve a közlekedési kultúrájuk javítására. A fenti számadatok továbbra is azt mutatják, hogy a jövőre nézve változatlanul indokolt és szükséges feladat a közlekedésben résztvevők ezen - legvédtelenebb - rétegeinek további fokozott sorozatszerű ellenőrzése, testi épségüknek megóvása, és szabályos közlekedésük elősegítése érdekében.

A tapasztalatok is azt támasztják alá, hogy a kerékpárral közlekedők, valamint a gyalogosok közül sokan továbbra sincsenek tisztában a rájuk vonatkozó alapvető közlekedési szabályokkal, és sajnos figyelmen kívül hagyják - a gyakori ellenőrzések ellenére - a láthatóságra vonatkozó előírások betartását is.

A fent írt negatív tendencia visszaszorítása és kívánatos irányba terelése érdekében Borsod-Abaúj-Zemplén megye területén - a napi szolgálatellátás részeként - a rendőrség folyamatosan gyalogosokat és kerékpárosokat érintő ellenőrzéseket hajt végre, különös tekintettel a gyalogos-átkelőhelyeken, illetve lakott területen kívüli területekre!

Az ellenőrzések során a járőrök kiemelt figyelmet fordítanak:

  • a gyalogosok fokozottabb védelmére;
  • a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonságosabbá tételére, ellenőrzésére;
  • a gyalogosok láthatósági ruházatának (mellényének) ellenőrzésére, viselésének fontosságára;
  • a kerékpárosok közúti közlekedésére vonatkozó általános közlekedési szabályok betartatására;
  • a kerékpárosok éjszakai és korlátozott látási viszonyok közötti láthatóságára;
  • a kerékpár kötelező tartozékainak meglétére;
  • továbbá a kerékpárt ittas állapotban hajtó személyek forgalomból történő kiszűrésére és szankcionálására.
  • - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában