Helyi közélet

2013.02.06. 16:52

„Otthonunk Miskolc!”: itt tartanák a fiatalokat

Miskolc - Az „Otthonunk Miskolc!” gyakornoki program Dr. Kriza Ákos polgármester kezdeményezésére, a Miskolc Holding Zrt. szakmai felügyelete alatt, Dr. Patkó Gyulával, a Miskolci Egyetem rektorával kötendő megállapodás alapján 2013 február 11-től indul.

Miskolc - Az „Otthonunk Miskolc!” gyakornoki program Dr. Kriza Ákos polgármester kezdeményezésére, a Miskolc Holding Zrt. szakmai felügyelete alatt, Dr. Patkó Gyulával, a Miskolci Egyetem rektorával kötendő megállapodás alapján 2013 február 11-től indul.Az erről szóló stratégiai megállapodást írta alá szerdán Miskolc városa és a Miskolci Egyetem. A megállapodás - amelyet tavaly májustól a városháza, Miskolc cégei és az egyetem közösen dolgozott ki - egy, az országban is egyedülálló programot indít útjára "Otthonunk Miskolc" címmel.

- A város és az egyetem e gyakornoki rendszerben arra szövetkezik, hogy legtehetségesebb fiataljainkat biztos munkával, biztos állással Miskolcon tartsuk - mondta dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármester. - Sőt! A Miskolc és az Egyetem a beiskolázási, felvételi jelentkezési kampányt is együtt indította el és folytatja egészen március 1-ig. Célunk ugyanaz: a fiatalokat tartsuk itthon!

Hosszú munka után

Dr. Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem rektora arról beszélt, hogy a szerződés jelentős és egyedülálló.

- Az egyetem kiváló szakembereket képez, a legjobb hallgatókat pedig arra ösztönzi a program, hogy Miskolcon maradjanak, itt telepedjenek le - fogalmazott.

Dr. Zárug Péter Farkas, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének adjunktusa, a program ötletgazdája, és szakmai vezetője elmondta: hosszú munka előzte meg, mire eljutottak odáig, hogy elindulhasson a program.

Mint megtudtuk, a hallgatók a Miskolc Holding tagvállalatainál - 4-5 cégnél - ott kapnak munkalehetőséget, ahol hiány mutatkozik, hiszen sokan nyugdíjba vonultak és az utánpótlást meg kell oldani.

- A gyakornoki program alatt bruttó 60 ezer forintot kapnak a hallgatók - árulta el a szakember, ami szerint már a középiskolások számára is vonzóvá teszi a programot és arra ösztönzi a diákokat, hogy jól tanuljanak.

Kiderült az is, hogy jelenleg 26 fős az a hallgatói keretszám, amelyben műszaki, informatikus és bölcsész hallgatók is helyett kaptak. Köztük a ME szociológia mesterszakán tanuló Javorek Liána is, akitől megtudtuk, hogy az önkormányzat szociális osztályán kezdi meg a munkát a jövő héten. Mindehhez persze kellett a pályázaton kívül az is, hogy jó tanulmányi eredményeket tudjon felmutatni.

- Amellett, hogy a képzettségemnek megfelelően tudok elhelyezkedni, természetesen itt szeretnék maradni Miskolcon! - jelentette ki.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában