Helyi közélet

2013.02.28. 10:49

Bizonytalan az oktatók jövője

Az egyetemek elbocsátásokkal válaszolnak a megcsappant állami támogatásra.

Az egyetemek elbocsátásokkal válaszolnak a megcsappant állami támogatásra. Az Oktatói Hálózat szerint az egyetemek, főiskolák működőképességét veszélyeztetik a felsőoktatásban zajló elbocsátások, amelyek teljes mértékben átgondolatlanok és irracionálisak. Számításai szerint Országos szinten 25-30 százalékos lehet az elbocsátás az egyetemeken, és komoly gond, hogy nagy nevű, kimagasló tudományos teljesítményt felmutató oktatókat bocsátanak el. Tiltakozásuk kifejezéseként a hálózat tagjai több száz diákkal közösen élőlánccal vették körbe kedd délután az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Bölcsészettudományi Karának egyik épületét.

A Miskolci Egyetemen egyelőre nem tudni, hogy lesz-e elbocsátás, mondta lapunknak Patkó Gyula, az intézmény rektora. Mint fogalmazott, az ELTE előrébb jár abból a szempontból, hogy ott már pontosan tudják, mennyi lesz az ez évi költségvetésük, a Miskolci Egyetem ezt csak március első felében tudja meg. Egyelőre annyi információjuk van, hogy a tavalyi költségvetésükhöz képest körülbelül 1,5 milliárd forinttal kevesebb állami támogatást kapnak az idén. Ezért február elején egy 14 pontos intézkedési tervet fogadott el az intézmény szenátusa. Ebben többek között az szerepel, hogy az egyetem egyes szervezeti egységei tevékenységük függvényében átalakulnak, s az arra alkalmas tevékenységek a jövőben piaci működésre állnak át. Ez a racionalizálás pedig hozhat magával létszámleépítést, tette hozzá a rektor.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában