Helyi közélet

2013.02.06. 09:00

Akár termelnek ott, akár nem

Borsod-Abaúj-Zemplén - A legkisebb „zártkertet” is be kell(ett) jelenteni, 6 ezer forint befizetése mellett.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A legkisebb „zártkertet” is be kell(ett) jelenteni, 6 ezer forint befizetése mellett.Korábban csak az 1 hektárt meghaladó használatra vonatkozott a bejelentési kötelezettség, újabban azonban 2013. január 31-ig mindenkinek meg kell (kellett volna) tennie a bejelentést a földhivatalnál. A regisztráció célja, hogy 2013. júliustól összesíteni lehessen, ki mekkora földterületet birtokol.

Jogszabály szerint lejárt a bejelentési határidő, az érintettek azonban valószínűleg nem is tudnak arról, hogy mulasztottak. A büntetéssel azonban - vélhetően az év második felétől, ha a tervezett termőföldregiszter elkészül - számolniuk kell. Hacsak a kellő felkészülési időt nem biztosító rendelkezés fenn nem akad az Alkotmánybíróság rostáján.

Honnan tudnák?

Talán ha a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) nem fordul tiltakozásával az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalához, sajtóhír sem lett volna belőle, így az érintettek nem is értesülnének arról: a decemberben módosított földtörvény alapján minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kellett jelenteni a földhivatalnak. Hogy jobban értsük: a korábbi zártkerteket is.

– A zártkertek fogalmát 1994-ben törölték a termőföld-törvényből. Akkortól a zártkertek is termőföldnek minősülnek, függetlenül attól, hogy valóban mire használják – segített tisztázni Pápainé dr. Halmai Olga, a MOSZ főtanácsosa. – Vagyis minden külterületi ingatlan, azok a külterületi kiskertek is, amelyek régen oly népszerűek voltak a városlakók körében: felhúztak rá egy kis vityillót, s néhány ágyáson konyhakerti növényeket termelt magának a család.

Meglehet, mára összeroskadt a kis vityilló, nincs aki művelje a kiskertet, vagy a közbiztonság hiánya miatt nem is érdemes termelni rajta. Előfordul, hogy a jelenlegi tulajdonos, vagy tulajdonosok megörököltek egy-egy ilyen kis ingatlant, s bárha szeretnék, nem sikerült túladni rajta, vetettük fel miskolci példák nyomán.

Nem ismer kivételt

– A jogszabály nem tesz kivételt: egy 150 négyzetméteres, kárpótlás során tulajdonba került külterületi ingatlan is bejelentésköteles. Ha több tulajdonos van, mondjuk egy házaspár, akkor a férjre és a feleségre külön-külön is vonatkozik a bejelentési kötelezettség, s a fejenkénti 6 ezer forint megfizetése. Sőt, esetükben még tulajdoni lapot is csatolni kell, a használati megosztás igazolásával, aminek további költségei vannak. Ha a földterületet kiadták bérbe, vagy szívességi használatba, akkor a bérlőt vagy a szívességi földhasználót illeti a bejelentési kötelezettség - tisztázta a főtanácsos.

A MOSZ véleménye az, hogy a teljes termőföldregiszter érdekében első bejelentést ingyenessé kellett volna tenni, esetleg csak az őstermelőkre és a mezőgazdasági vállalkozóktól lenne szabad elkérni a 6 ezer forintot és a büntethetőséget. A bejelentést határidőben elmulasztó földhasználóval szemben kilátásba helyezett földhivatali bírság mértéke a termőföld ingatlan-nyilvántartás szerinti aranykorona értékének ezerszerese, s nem lehet kevesebb a behajtható köztartozás minimális összegénél.

– A MOSZ méltánytalannak tartja a bejelentésre hagyott 30 napot, s azt is, hogy nem előzte meg kellő tájékoztatás – toldotta meg Pápainé dr. Halmai Olga.

ÉM-SzK


„Nem tudtam, de el se hiszem!”

Így reagált a tőlünk hallott hírre több pingyomi telektulajdonos, illetve ott élő. (Az út egyik oldala Miskolc, a másik Mályi külterülete.) 

– Ugyan miből fizetnének, akiknek még kenyérre sem telik? Akik azért húzódtak ide, ahol legfeljebb áram van, mert itt még valahogy el lehet vegetálni! Van olyan telek, amelyen 30 éve nem volt kinn a tulajdonos, és olyan is, amelyet évek óta hiába árulnak. Termelni itt? Víz nélkül? – háborodott föl Csontó Tamás.


Hol tart a bejelentés megyénkben?

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Földhivatal tájékoztatása alapján 

A termőföldről szóló törvény 2013. január 1-jétől hatályos rendelkezése szerinti földhasználati bejelentési kötelezettség Borsod-Abaúj-Zemplén megyében mintegy 140 ezer földhasználót érint. Ezen földrészletek zártkertek, illetve olyan külterületi 1 hektár alatti osztatlan közös tulajdonban álló termőföldek, amelyben elenyésző mértékű tulajdoni hányaddal rendelkeznek az érintettek.


A megye területén 2013 januárjában 203 földhasználati bejelentés érkezett.


Figyelemmel arra, hogy a szakmai felügyeletet ellátó Vidékfejlesztési Minisztérium jelzése alapján a tárgyban rövid időn belül jogszabály módosítás várható a földhivatalok a földhasználati bejelentési kötelezettség elmulasztása tárgyában a jogszabály módosítás hatálybalépéséig nem kezdik meg a bírságolást.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában