Helyi közélet

2013.02.16. 17:27

A bölcs erdei fülesbaglyok beköltöztek az egyetemre

Miskolc - A városban néhány fokkal melegebb van, mint az erdőben, és mivel az emberlakta területen harapnivaló is bőven akad, semmi meglepő nincs abban, hogy egyre több vadállat költözik a városba.

Miskolc - A városban néhány fokkal melegebb van, mint az erdőben, és mivel az emberlakta területen harapnivaló is bőven akad, semmi meglepő nincs abban, hogy egyre több vadállat költözik a városba.Folyamatosan találkoznak a Diósgyőrben élők rókával, és 2012 késő őszén egy jelentősebb erdei fülesbagoly-populációt is észleltek a Miskolci Egyetemen. A madarak azonban meglepő módon nem a park valamelyik eldugott fáját, hanem a főépület bejárata előtt állót szemelték ki maguknak nappalozó fának.

Az egyetemi "bölcs" baglyok megfigyelésére szombaton programot is szervezett a Magyar Madártani Egyesület Bükki Helyi Csoportja. A gyülekezőhely közelében távcsövekkel várták az érdeklődőket, akik megfigyelhették a "nappalozó" fülesbaglyokat, miközben érdekes adatokat, információkat tudhattak meg róluk, és a bagolyköpet-vizsgálatokból együtt vonhattak le következtetéseket a baglyok táplálkozási szokásairól.

Somoskői Péter, az egyesület miskolci csoportjának titkár-helyettese elmondta, a fülesbaglyok - bár nevükben erdeiek - valójában jobban kedvelik a zárt erdőnél az egyetem parkjához hasonló ligetes részeket, és mivel az ember közelsége a rágcsálókat, a bagoly legfőbb táplálékállatait is vonzza, semmi meglepő nincs abban, hogy a madarak beköltöztek a kampuszra.

Az érdeklődők azonban nem csak távolról csodálhatták a baglyokat, de közvetlen közelről is találkozhattak velük, hiszen a vadaspark munkatársai kuvikot is vittek magukkal. Aki pedig jobban kedveli a szőrös állatokat, találkozhatott nyesttel és vadászgörénnyel is. Az est fénypontjának a fülesbaglyok kirepülése számított, amikor a szakemberek megpróbáltak függönyháló segítségével elfogni egy példányt, hogy meggyűrűzzék.

S ha már este és repülés: a rendezvény résztvevői a madarak és az emlősök mellett az "átmenettel" is találkozhattak: az Ökológiai Intézet munkatársaitól megtudhattak mindent a Bükk barlangjait panelházak repedéseire váltó repülő emlősökről, a denevérekről.

SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában