Helyi közélet

2013.01.30. 12:27

Vádemelés uzsoraügyben

Miskolc - Havonta mindenüket odaadták, majd újra kölcsönkértek, hogy ne vesszenek éhen.

Miskolc - Havonta mindenüket odaadták, majd újra kölcsönkértek, hogy ne vesszenek éhen. A Miskolci Járási Ügyészség múlt év végén nyújtott be vádiratot uzsorabűncselekmény miatt egy 31 éves férfival és 28 éves feleségével szemben, tájékoztatta lapunkat Martossy György, a megyei főügyészség sajtószóvivője.

A házaspár Ózd és Putnok környékén évek óta üzletszerű pénzkölcsönzéssel foglalkozott, ám a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének engedélyével nem rendelkezett. A kölcsönök során 100-150 százalékos kamatot számoltak fel. Külön nyilvántartást vezettek az általuk kölcsönzött pénzről, a törlesztő részletek fizetéséről és a meglévő hátralékokról. A vád szerint bizonyíthatóan 12 esetben nyújtottak kölcsönt uzsorakamatra. A sértetteknek általában 100 ezer forintot adtak át, melyet egy éven keresztül havi 25-30 ezer forintos részletekben kellett visszafizetniük. Volt olyan adós, aki az évek során összesen másfélmillió forintot volt kénytelen visszafizetni. A vád 2008 és 2010 közötti cselekményeket tartalmaz, ezen időszak alatt tucatnyi sértett esetében lehetett elegendő bizonyítékot gyűjteni a tényállás alátámasztására.

A hitelezés általában úgy történt, hogy a pénz szűkébe került sértettek - akik hallották, hogy a vádlottak kamatra adnak kölcsön pénzt -, felkeresték őket és 10 és 100 ezer forint közötti összegeket kértek kölcsön tőlük. A vádlottak azzal a feltétellel adták át a kért összeget, hogy a sértettek a kölcsön törlesztéseként a következő hónapban, a részükre folyósított segély teljes összegét, azaz 26 ezer forintot át fognak adni a vádlottaknak.

A sértettek a megállapodásnak megfelelően a következő hónapban kifizették a pénzt, azonban ennek következtében nem maradt egy vasuk se, s hogy megélhetésüket biztosítsák, azonnal újabb 10 tízezer forintot kértek kölcsön , amely fejében a következő hónapban szintén 26 ezret kellett visszafizetniük. Ezek után a sértettek éveken át minden hónapban a fentiek szerint fizetettek a vádlottaknak 26 ezer forintot, majd ebből mindig visszakértek 10 ezret

A sértettek a részleteket a vádlottaknak a lakásukon adták át. A törlesztő részletek átadásakor mindkét vádlott jelen volt és minden alkalommal pontosan felírták egy füzetbe a törlesztő részletek átvételét. Olyan is gyakran előfordult a kölcsönkérés alkalmával, hogy a vádlott férfi azzal fenyegette meg a sértetteket, hogy ha nem fogják megadni a tartozásukat, akkor megveri őket.

Az uzsora nagyságrendjét bizonyítja egy példa. Az egyik férfi összesen 180 ezer forintot kért kölcsön egy-másfél év alatt, de 468 ezret fizetett vissza. A 26 ezer forint havi jövedelemmel rendelkező sértett megélhetését teljesen ellehetetlenítette az, hogy a vádlottaknak az eredeti összeget jelentős kamattal növelve kellett visszafizetnie. A törvény szerint az uzsorabűncselekmény fontos eleme, hogy az adósság törlesztése jelentős mértékben megnehezítse az adós vagy családja megélhetését. Az ügyészség a vádlott házaspárt súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntettével, uzsorabűncselekmény bűntettével és jogosulatlan pénzügyi tevékenység bűntettével vádolja, amiért 2 évtől 12 évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki a bíróság. A férj előzetes letartóztatásban van, felesége szabadlábon védekezik. Az ügyben szereplő sértettek és tanúk jelentős része védett tanúként vesz részt az eljárásban, vagyis a bírósági meghallgatásuk minden bizonnyal a vádlottak távollétében, a nyilvánosság kizárása mellett zajlik majd, tette hozzá Martossy György.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában