Helyi közélet

2013.01.12. 19:31

Üzletek és kapcsolatok köttettek a síbörzén

Miskolc - Újra és újra felmenni egy havas lejtő tetejére, hogy onnan folyton lecsússzon az ember, nem tűnik túl produktív időtöltésnek, de a síelés megszállottjai szerint minden pénzt megér.

Miskolc - Újra és újra felmenni egy havas lejtő tetejére, hogy onnan folyton lecsússzon az ember, nem tűnik túl produktív időtöltésnek, de a síelés megszállottjai szerint minden pénzt megér.Szégyen - vagy inkább gyalázat -, de síkvidéki származásom miatt gyermekéveimből kimaradt a síelés. Később, amikor a Bükk lábához költöztem, érdeklődtem ugyan a havas sportok iránt, de ezek gyakorlása javarészt abban merült ki, hogy elvittem szánkózni a gyerekeimet. Éppen emiatt olyan tanácstalanul tébláboltam az ifiházban szombaton megrendezett a síbörzén, mint eunuch a nudista strandon; tudom, mi mire való, de az eszközök használatáról saját tapasztalatokkal nem rendelkezem.

Ahogy végignéztem a vásárlók, válogatók tömegén, valószínűleg én voltam az egyetlen, aki csak “fejben” tud síelni. Még szerencse, hogy fotós kollégám járatos a havas dombokról való lesiklás művészetében, így az ő ismereteire támaszkodhattam, de mint mesélte, őt se kellett császármetszéssel a világra segíteni az ab ovo a lábán lévő síléc miatt; az első pár lécét éppen itt, egy ugyanilyen síbörzés szerezte meg potom áron. Jólesett a tudat, hogy nincs még minden veszve...

Kovács Tamás kisfiával érkezett a börzére. Amit mondott, szintén segített csökkenteni kialakulóban lévő kisebbrendűségi komplexusomat, mert arról mesélt, hogy a síelés alapvetően az ő életében sem játszott kiemlekedően fontos szerepet, ellenben gyakorlatilag gördeszkával a talpa alatt nőtt fel, így ennek logikus folytatása volt, hogy téli sporteszköz gyanánt a snowboardot választotta. Szombaton már másodszor járt a börzén, a délelőtti órákban kilencéves Bence fiának szerezték be a szerelést. A kisfiú apja nyomdokain jár: ő is a gördeszkát preferálja a hómentes időkben, a téli lejtőkön pedig a most kapott snowboardot, kötést és sisakot használja majd. Tamás remek ötletnek tartja a síbörzét, elmondása szerint míg egy jobb minőségű deszkáért akár hatvanezer forintot is elkérhetnek a boltokban, addig itt ennek egyharmadáért lehet venni egy sportolásra már alkalmas eszközt, ami tökéletesen megfelel arra a célra, hogy valaki lecsússzon vele néhányszor a lejtőn. Kiszámolta, hogy így lényegesen olcsóbb, mintha bérelné a sportszert. A család általában a Tátrába jár - mert közel van és viszonylag olcsó -, de most féléves a legkisebb gyerek, aki miatt át kell gondolniuk szokásos programjukat.

Vass László két fiával érkezett Ceglédről - ő a kínálati oldalt képviselte. Hajnalban kelt, hogy itt lehessen a síbörzét, de mint mesélte, most nem ment olyan jól az üzlet, mint tavaly; sok érdeklődő volt, de most kevesebben vásároltak, tán mert kevesebb a pénz. A december jól ment, de a januári piac csak pang. Hogy hogyan jut eszébe egy tökéletesen sík vidékről származó embernek síléceket, sícipőket és deszkákat árulni, az egyike a világ nagy rejtélyeinek, de Vass László megpróbált választ adni rá. Ahogy mesélte, évek óta járják Ausztriát, eleinte lomtalanításból származtak, maradtak meg a síeszközök, aztán rájött, hogy itthon komoly másodlagos piaca van a külföldön modernebbre cserélt daraboknak. Negyven éve kereskedő, megérezte a piacban rejlő lehetőségeket, s már tudatosan keresi az olcsón megvásárolható, drágábban eladható sífelszerelést. Árukészletében vannak néhány éves modellek és divatosabb holmik is. Ahogy mesélte, tavaly óta olyan nagy újdonságok nincsenek, a friss trendek - ha léteznek is ilyenek - egyelőre ide még nem gyűrűztek be.

A börze azonban nem csak arra jó, hogy valaki túladjon a gyerek kinőtt sícipőjén, vagy hogy egy két számmal nagyobbat vegyen helyette, hanem arra is, hogy ápolja a sportbarátságokat, hiszen a sí megszállotjai valószínűleg felbukkannak az ilyen rendezvényeken, amelyek így arra is alkalmat szolgáltatnak, hogy csoportos, közös sítúrákhoz szervezzen itt résztvevőket az ember.

Szendrei Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában