Helyi közélet

2013.01.30. 19:03

Tovább csökkentenék a rezsit

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kormány tovább csökkentené a rezsit. A gáz- és a villanyár után a víz- és szemétdíj kerülhet sorra.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A kormány tovább csökkentené a rezsit. A gáz- és a villanyár után a víz- és szemétdíj kerülhet sorra.A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén, így elsősorban a víz- és csatornadíjak mérséklésének lehetőségét vizsgálja, de például a kéményseprési és a szemétszállítási díjak csökkentésén is gondolkodnak – jelentette be kedden Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. Azt is elmondta: a kormány megvitatta a háztartások rezsicsökkentésének eddigi tapasztalatait, valamint a következő időszak feladatait, és megállapította, hogy a tavaly decemberben bejelentett rezsicsökkentésnek köszönhetően közel négymillió magyar háztartásban 10 százalékkal csökkent a villany, a gáz és a távfűtés díja. Fónagy János azonban sem a rezsicsökkentés időpontjára, sem annak várható mértékére nem mondott konkrétumot, de hangsúlyozta: „dolgoznak rajta”. Hozzáfűzte: tavaly a kormány azért 10 százalékban határozta meg a rezsicsökkentés mértékét, mert ezt látta olyan „kritikus küszöbnek”, amelyet már megérez a lakosság.

A fogyasztók persze örülnek a csökkentésnek, bár a 10 százalék helyett a 20-at tartanák reálisnak. Az egyik miskolci közös képviselő szerint – nevét nem adta a cikkhez – ekkora rezsicsökkentésnél már lélegzetvételhez juthatnának a lakóközösségek. Ő azt is elmondta: elsejétől 18 százalékkal emelkedett a szemétdíj, ilyen mértékű emelésbe belerokkanhatnak a társasházak – fogalmazott. Már most is sakkoznak a pénzzel, hogy melyik csekket fizessék előbb ki – tette hozzá. „Az új hulladéktörvény értelmében pedig a tartozást a NAV-on keresztül könnyen be lehet hajtani, hiszen a számlákról leveheti a hivatal. Így nem tudjuk majd kifizetni a többi számlát, leállhat a lift, a vízszolgáltatás” – fogalmazott. Hozzátette: igaz, az AVE Miskolc Kft. kedvezően állt a tartozásukhoz, a megegyezésre törekedtek.

Ennek ellenére a közös képviselő szerint a rezsicsökkentés már későn jön, hiszen sok társasház szinte fizetésképtelen.

Mivel még a minisztérium sem tud a rezsicsökkentés pontos menetéről, így a szolgáltatóknál is csak annyit sikerült kiderítenünk: hallottak a kormány tervéről.

A törvényre várnak

Molnár Attila, az AVE Miskolc Kft. ügyvezetője lapunk érdeklődésére elmondta: „A szándékról hallottunk, de egyelőre ennek nincs jogszabályi háttere. Amint a kormány ezt szabályozza, a szolgáltatók végrehajtják.”

Üszögh Lajos, a Mivíz Kft. ügyvezető igazgatója is csak annyit mondott: döntésre várnak, a végállapotot még nem ismerik.

Az újabb rezsicsökkentésbe a kormány belevenné a kéményseprői díjak mérséklését is. Ez Miskolcon tavaly – szemben a szemétdíjjal – nem emelkedett. Karczagi Gyula, a Termoment Kft. ügyvezetője az esetleges csökkentés hírére elmondta: „Az egyes kéményseprő cégek tevékenysége, a jelenleg alkalmazott díjak, és különösen pedig az egyes szolgáltatási területek jellemzői lényegesen különböznek Magyarországon, de még a megyénkben is. Bármilyen egységesen alkalmazandó, korlátozó intézkedés igazságtalan, bizonyos esetekben még veszélyes is lehet, hiszen egy élet- és vagyonbiztonsággal kapcsolatos tevékenységről van szó. Gondolom nem jelent újdonságot, hogy Miskolc egyes körzeteiben mi is egyre nehezebb terepen mozgunk. A szolgáltatás elvégzése is nehézségekbe, jelentős, soha meg nem térülő többletköltségekbe ütközik, nem beszélve a szolgáltatásért járó díj beszedéséről. Ugyanakkor felelősségünk minden lakcím esetében ilyenkor is fennáll.”

ÉM-NSZR


Borsod-Abaúj-Zemplén - A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium már dolgozik a rezsicsökkentés következő lépésén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában