Helyi közélet

2013.01.13. 15:49

Szálló por – Négy településen veszélyes a levegő minősége

Budapest, 2013. január 13., vasárnap (MTI) – A szálló por magas koncentrációja miatt négy település levegőjét veszélyesnek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnap.

Budapest, 2013. január 13., vasárnap (MTI) – A szálló por magas koncentrációja miatt négy település levegőjét veszélyesnek minősítette az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) vasárnap.Az OKI honlapján található térképen a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel jelölték Putnokot, Kazincbarcikát, Sajótszentpétert és Miskolcot. E szerint ezeken a településeken a szálló por (PM10) köbméterenkénti koncentrációja 100 mikrogramm feletti.

A szálló por magas koncentrációja miatti egészségtelen levegőminőséget jelző narancssárga színnel egy települést sem jelöltek. Ugyanakkor egy települést, Salgótarjánt zöld színnel jelöltek, ami azt jelenti, hogy ott a levegő minősége kifogásoltnak számít.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKI táblázata a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

Miskolcon vasárnap a város polgármestere elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában