Helyi közélet

2013.01.17. 19:01

Realitás, tervek, szóbeszéd

Miskolc - Fejlesztik-e a MÁV-telepet és a Selyemrét környékét? 20 milliárdos beruházásról beszélnek...

Miskolc - Fejlesztik-e a MÁV-telepet és a Selyemrét környékét? 20 milliárdos beruházásról beszélnek...Nagyobb beruházást tervez a város a MÁV-telepre, beleértve az MVSC pályát és a Selyemréti strand környékét is. Akár 20 milliárdos beruházásról is szó lehet, hallottuk a hírt. Hogy van-e valóságalapja? Ami arra utal, hogy talán lehet, az az, hogy a MÁV-teleppel kapcsolatban fogadott el előterjesztést a közelmúltban a miskolci közgyűlés, arról pedig már beszámolt lapunk, hogy az ügynevezett Y-hídra megvan a kormányzati támogatás. Akkor vannak nagyszabású tervek? Mit tervez a város az említett területre? A kérdést Rostás Lászlónak, Miskolc főépítészének tettük fel, aki mondta, némi valóságalapja van az elhangzottaknak (ha nem is a teljes említett területre vonatkozóan), de a fejlesztések egy része még csak elképzelés, most körvonalazódik.

Emelt szintű csomópont

– A lehetőség benne van ebben a területben – mondta Rostás László. Hozzáfűzte, valóban lesz milliárdos beruházás, hiszen a a belvárost a Martin-kertvárossal és Szirmával összekötő úgynevezett „Y-híd” kivitelezésének finanszírozására 5 és 6 milliárd körüli összeget nyert a város a közlekedés fejlesztése kapcsán. És szintén megnyerte a lehetőséget a város arra is, hogy elkészítse a terveket egy úgynevezett intermodális csomópont tervezésére, kivitelezésére. Ez is érinti ezt a területet, hiszen a Tiszai pályaudvar előtti Kandó térre és környékére vonatkozik. (Az intermodális csomópont azt jelenti, hogy többféle közlekedési eszközt, - módot kombináló rendszer jön létre, például a helyi-, a távolsági közlekedés, de a taxidroszt, a kerékpáros közlekedés, sőt a parkolók is egy helyen érhetők el.) Rostás László hangsúlyozta, hogy nem csak az általunk említett területre vonatkozik ez a fejlesztés, de a Gömöri pályaudvar környékére is készülnek emelt szintű csomópont-tervek, és a Bagolyvár térségére is. (Az elképzelésekről korábban már írt lapunk.)

– A kiviteli tervek elkészítése most kezdődik – mondta a főépítész, és hangsúlyozta, így még nem tudni, pontosan mi kerül bele az elképzelésekből. Az viszont tény, erre a fejlesztésre körülbelül 10 milliárd forintot kaphat a város. Ha a kiviteli tervek elkészülnek, ezt 2014-ig el kell készíteni, a beruházás a következő uniós ciklusban valósulhat meg.

Nem fedik le a Szinvát

A MÁV-teleppel kapcsolatos fejlesztésnek viszont jelenleg nincs realitása, jegyezte meg Rostás László. Mint mondta, nincs a terület a város tulajdonában, megvásárlásának pedig feltételei vannak. A terület rendezési tervének megváltoztatásáról azonban februári ülésükön döntenek a miskolci önkormányzati képviselők. Ám hogy pontosan mit építenének oda, (ha a terület egyszer a város tulajdonába kerülhetne), erre még nem születtek tervek.

– A rendezési terv csak egy lehetőség, a többi feltételezés – jegyezte meg a főépítész.

Kérdeztük, van-e realitása a Selyemrét további fejlesztésének. A főépítész szerint erről szó sincs, ez „nem több, mint szóbeszéd”. Szerinte ha elkészül a fürdő, akkor sem várható újabb beruházás.

– Nem is lehetne más felé, csak a Szinva irányába, de arra a rendezési terv nem ad lehetőséget. Meg egyébként is: az csak a Szinva lefedésével történhetne, ilyen ötlet azonban senki agyából nem pattanhat ki.

ÉM-HM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában