Helyi közélet

2013.01.11. 09:41

Nézőpont: Fekete

<em>A közeli jövő a közeli múlt szócsatáinak szellemi izgalmát ígéri, kártékonyozásra elmúltnyolcévezést</em>. <strong>Bujdos Attila írása</strong>.

A közeli jövő a közeli múlt szócsatáinak szellemi izgalmát ígéri, kártékonyozásra elmúltnyolcévezést. Bujdos Attila írása.Miskolc fekete évének mondták a szocialisták 2012-t, szerintük a várost a fideszes vezetése nem hogy fejleszteni, de még működtetni sem tudja. „Ezt az arrogáns és kártékony rezsimet le fogjuk váltani”, üzenik az ellenzékben lévő párt helyi, vezető politikusai. A Miskolcot jelenleg irányító Fidesz egyik képviselője közleményben reagált: szerinte az MSZP-sek saját városuk rossz hírét keltve akkor beszélnek fekete évről, amikor a város éppen kitört a korábbi, szocialista vezetés bűnösen és felelőtlenül kialakított adósságspiráljából.

Láthatjuk tehát: 2013 éppen onnan folytatódik, ahol az előző év abbamaradt, sem a történet, sem az elbeszélés módja, sem az elbeszélők szempontja nem változott – senki nem tanult, senki nem felejtett. Aki szereti az ilyet, elégedett lehet, a közeli jövő a közeli múlt szócsatáinak szellemi izgalmát ígéri, kártékonyozásra elmúltnyolcévezést.

Ez, egyébként elég alacsonyan lévő horizont, sem az érvrendszer, sem a szókészlet nem igazán versenyképes, ráadásul a vita kimenetele eleve kétséges: a felek elvárják, hogy igazat adjon nekik a közönség, miközben mindenki csak a magáét fújja. Az ellenzéki véleményből például feltűnően hiányzik a múlt felelősségének belátása, a kormánypárti megszólalásokból bántóan hiányzik az ellenzék margóra szorításának, a kisebbségi vélemények semmibe vételének, a párbeszédre való képtelenségnek a beismerése. Kinek-kinek a saját rész vállalása.

Így is elmegy persze az idő, csak mi az értelme? Hiheti-e bárki, hogy ez pótolhatja az őszinte és hiteles szavakat: ha szomorú az élet a Mi Városunkban, mi ennek az oka? Ki tehet róla, és mi a terve, ha van neki ilyen, hogy élhetőbb legyen ez a környék?

Én például azt tartom végtelenül lehangolónak, hogy túl a képviselőségük felén még az sem derült ki ezekről az emberekről, mire lennének képesek amúgy, ha valóban a közjó szolgálatában akarnák használni a tudásukat, befolyásukat, ha lennének közöttük olyanok, akik képesek úgy átbeszélni a másik táborba, hogy arra érdemes legyen odafigyelni, azt ne lehessen figyelmen kívül hagyni. Nem tudjuk, vannak-e közöttük ilyenek. Ha vannak, nem tudom elképzelni, hogy elég nekik az, amennyit mutatnak magukból. Nem tudom elhinni, hogy nem frusztrálja őket ez a helyzet.

Egyre kevesebb alkalom marad a komolyan vehető megmutatkozásra. Fogy az idő. De nemcsak az övék – ez a mi időnk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában