Helyi közélet

2013.01.04. 09:18

Navracsics: „A polgárközeli állam a legfőbb cél”

Miskolc - „A járási hivatalok indulásával az önkormányzatok működése is új értelmet nyer...” Interjú Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel.

Miskolc - „A járási hivatalok indulásával az önkormányzatok működése is új értelmet nyer...” Interjú Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettessel, közigazgatási és igazságügyi miniszterrel.Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter avatta fel január 2-án a Miskolci Járási Hivatalt. Hogy miért a miskolcit? Mert a borsodi megyeszékhely és a hozzá tartozó további 38 település az ország legnagyobb járása és ez különleges helyzetet és megítélést ad. A járási rendszer kialakításának első számú felelősével elsősorban a közigazgatási reform ezen igen fontos állomásáról beszéltünk.

- Kivételes munkatempót sejtet, hogy egy esztendő alatt létrehozták és be is indították a járások rendszerét.

Navracsics Tibor: Az egy év valóban feszített munkával telt el. A polgárokat szolgáló állam megteremtése volt a feladat. Célunk az volt, hogy azokat az államigazgatási feladatokat oldjuk meg azonos magas színvonalon, egy kézben, amelyek korábban az önkormányzatokhoz tartoztak. Nagyon sok vita volt arról, hogy ésszerű-e 3300 önkormányzat ugyanennyi hivatalában megoldani ezeket a feladatokat. Államháztartási szempontból nem finanszírozható ésszerűen ilyen szerteágazó hivatali rendszer egy ekkora országban. Mi azt a megoldást láttuk jónak, hogy az önkormányzatok megtarthatják saját képviselő-testületüket, saját polgármesterüket. Azokat a feladatokat, amelyek elsősorban az állami működéshez köthetők – és amelyek az egységes jogalkalmazást kívánják meg – emeltük a járások kialakításával erre az ügyintézési szintre. Összesen 175 fővároson kívüli járás és 23 budapesti kerületi hivatal kezdte meg az új év első munkanapján a működését.

- Hogyan alakult az együttműködés a járások kialakításában az átszervezésben közvetlenül érdekeltekkel, az önkormányzatokkal?

Navracsics Tibor: Azt kell mondjam, hogy tökéletesen. Ha valaki azt mondja nekem egy évvel ezelőtt, hogy a megkötendő 2673 együttműködési megállapodásból határidőre konszenzussal 2670-et meg tudunk kötni, és a maradék háromból kettőt is csak technikai okok miatt nem tudunk abszolválni, akkor látatlanban nagyon elégedett lettem volna. És – miután sikerült végigvinni a megállapodásokat – elégedett is vagyok. Érdekesség, hogy nagyon sokat panaszkodnak egyesek Magyarországon arra, hogy nem megfelelő a döntéselőkészítés, hogy nem fordítunk elég időt a tárgyalásokra, egyeztetésekre, hogy nem vagyunk elég rugalmasak. Ez az egy év bizonyíték arra, hogy nem így van. Épp egy Borsod- Abaúj-Zemplén megyei esetet szeretnék példaként említeni arra, hogy a polgárok véleménye számunkra fontos volt a járásokkal kapcsolatos előkészítés során. Cigándon – a környékben élő lakosság kérésére egy vadonatúj járást hoztunk létre, amely nem szerepelt az eredeti tervben, de az érvek meghallgattattak.

- Sokan a kiüresedés miatt féltik az önkormányzatokat...

Navracsics Tibor: Én másképp látom. A járási hivatalok indulásával az önkormányzatok működése egyfajta új értelmet nyer, jobban koncentrálhatnak a közösségek, polgárok, a helyi közösségi ügyek szolgálatára. Az adósságkonszolidáció révén pedig a felszabaduló anyagi forrásokkal jobban tudják majd érvényesíteni saját közösségi célkitűzéseiket.

- Megalakultak a járások. Melyek a további ezzel kapcsolatos feladatok?

Navracsics Tibor: A java most jön, hiszen működtetni kell a rendszert. Eddig kialakítottuk a feltételeket, de január 2-án reggel 8 órától már a puding próbájánál tartunk. Ebből a szempontból is érdekes, hogy miként működik majd az ország legnagyobb és ezáltal a leginkább szem előtt lévő járása, a miskolci, ahol 39 település csaknem 160 ezer lakosa intézheti ügyeit. A feladat nagyságát az is jelzi, hogy 4 épületben foglal helyet a Miskolci Járási Hivatal és mintegy félezer ügyintéző munkálkodik bennük. Viszont az év folyamán fokozatosan épül fel a kormányablakok rendszere, amely lehetővé teszi az állampolgárok számára, hogy hétfőtől péntekig reggel 8 és este 8 óra között tudják intézni ügyeiket. Háromszáz kormányablak lesz az országban. Köztük olyan speciálisak, mint a miskolci vasúti pályaudvaron kialakítandó, ahol aki átutazóban van, vagy éppen a vasútállomáson van dolga, ott is intézkedhessen. Mindezek mellett teljessé kell tennünk idén az informatikai rendszereket, elvégezni az ezzel kapcsolatos képzéseket is.

- Várhatók-e a járások kialakításhoz hasonló lépések még a közigazgatási reform során?

Navracsics Tibor: Lassan a kormányzati ciklus vége felé járunk, tehát ilyenkor az ember már túl nagy ambíciókat ne dédelgessen. Az én célom az, hogy az idei évben a járási hivatali rendszer konszolidálódjon a már említett kormányablakok rendszerének bejáratásával együtt és 2014- ben elmondhassuk azt, hogy a közigazgatási átalakítás első fázisa véget ért. Természetesen vannak még ötleteim, de ehhez jövőre meg kell szerezni a választópolgárok támogatását.

- Ismét felvetődött a sajtóban a kormányátalakítás híre. Önnek ebben a külügyi tárcát szánják. Mi a véleménye erről?

Navracsics Tibor: Én nem találkoztam ilyen ötlettel, így nincs is mit kommentálnom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában