Helyi közélet

2013.01.23. 16:00

Míg nem „intézkednek”...

Miskolc - A törvény szabályozza, ám a lényeget nem mondja ki: mi az a közbiztonsági tevékenység?

Miskolc - A törvény szabályozza, ám a lényeget nem mondja ki: mi az a közbiztonsági tevékenység?Hatályon kívül helyezte kedden a Miskolci Törvényszék dr. Csővári Gáborné vezette tanácsa a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 13 tagjára a Miskolci Városi Bíróság által múlt év decemberében közbiztonsági tevékenység jogosulatlan végzése szabálysértés miatt kiszabott két-két nap elzárást, és az ellenük folyó eljárást megszüntette.

Hézagos a szabályozás

Dr. Szabó József, a Miskolci Törvényszék szóvivője kérdésünkre elmondta: a másodfokon eljáró tanács indoklása szerint a közbiztonsági tevékenység végzéséről illetve annak jogellenes végzéséről a Polgárőr törvény illetve a Büntető törvénykönyv rendelkezik, de egyik esetben sincs konkrétan deklarálva, hogy valójában mi is az a közbiztonsági tevékenység.

A bíróság ezért arra kényszerült, hogy összeszedje ennek ismérveit, hogy valójában milyen intézkedésekre is jogosult a polgárőr. A tanács ennek során úgy találta, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai az Avason még nem hajtottak végre semmilyen „intézkedést”, így a terhükre rótt szabálysértést nem követték el.

A büntetőeljárás még tart

Mint ahogy arról beszámoltunk, múlt év november 30-án az avasi lakótelepen jelentette be megalakulását a Szebb Jövőért Polgártőr Egyesület miskolci szervezete, majd a tagok kisebb csoportokban elindultak, hogy „körülnézzenek” az avasi lakótelep.

A saját fekete formaruhájukat viselő szebbjövősöket a rendőrség a Miskolci Rendőrkapitányságra előállította, 13 fővel szemben szabálysértési eljárást, egy személlyel szemben - két év börtönbüntetéssel fenyegetett, közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezése vétség miatt - büntetőeljárást kezdeményezett.

A bíróság a szabálysértési ügyben érintettekre másnap két-két nap elzárást szabott ki, s a rendőrségi fogdán eltöltött másfél nappal azt kitöltöttnek tekintette.

Dobi Tamástól, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársától úgy értesültünk, a jogellenes szervezés miatt indított büntetőeljárás jelenleg is folyamatban van.

A rendőrség Jakab Pétert, a Jobbik megyei és miskolci alelnökét gyanúsítja közbiztonsági tevékenység jogellenes szervezésével. Mint Jakab Péter munkatársunknak elmondta, reménykedik benne, hogy a szabálysértési ügyben született jogerős döntés az ellene folyó eljárás megszüntetését eredményezi.

Élnek-e kártérítési igénnyel az elzárásra ítélt szebbjövősök? - kérdeztük Jakab Pétert, aki elmondta: ez az egyéni döntésüktől függ.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában