Helyi közélet

2013.01.25. 18:23

Mélygarázs: plusz költséggel jár

Miskolc - Nem kell átterveztetni a mélygarázst, többe kerül majd, de nem tudni, mennyivel drágul a kivitelezés.

Miskolc - Nem kell átterveztetni a mélygarázst, többe kerül majd, de nem tudni, mennyivel drágul a kivitelezés.Több millióval emelkedhet a Patak utcára épülő mélygarázs kivitelezése, legalábbis sajtóhírek szerint. Vajon igaz-e a feltételezés? Egyáltalán: mennyivel emelkednek a költségek az átterveztetéssel?

– Magát a mélygarázst nem kell, nem kellett átterveztetni, csupán a megépítéséhez szükséges munkagödör kialakításának a tervein kellett módosítani, ami plusz költséggel jár – mondta Perecsényi Attila, a Régiópark Kft. ügyvezető igazgatója. Hogy ez mekkora összeg, arra viszont nem válaszolt: csak a közbeszerzési eljárás lefolytatása után pontosítható, fogalmazott.

Mint kiderült, a közbeszerzési eljárás még nem zárult le: uniós beruházásról lévén szó kiírása előtt be kell szerezni a közreműködő szervezet (NORDA) jóváhagyását – ez megtörtént –, és a Közbeszerzési Felügyelet engedélyét, ez van most folyamatban.

Lyuk az agyagban

A történtekről – miszerint leállt az építkezés – novemberben számolt be portálunk. A kivitelezés megszakadását azzal indokolta akkor a parkoltatásért felelős városi cég, hogy az eredeti tervekhez képest nem várt akadályba ütköztek, „így szükségessé vált a mélyalapozás munkarész módosítása”, ez kiegészítő közbeszerzési eljárást igényel. Nos, ez folyik most.

Kérdeztük, igaz-e, hogy az építkezés során a Pece patakba „futottak” bele, ezért kellett leállni. Perecsényi Attila szerint szó sincs erről: csupán a több évtizede elterelt patak mederfalába, de ez nem okoz gondot. A novemberi leállás okait így részletezte: a tervezők megbízásából készült talajmechanikai szakvélemény a – kutatófúrások egybehangzó adataira támaszkodva – 8-8,5 m mélységben mindenhol vízzáró agyagréteg meglétét mutatta ki, ezt megfelelő vastagságúnak, vízzárónak és a résfal bekötésére alkalmasnak minősítette.

A kivitelezés kezdetével azonban – a réstábla kivitelezésekor – lyukat fedeztek fel az agyagrétegben. A kutatófúrások egy hosszanti árkot tártak fel a mélygarázs területén. A mélyedés keleti részén a tervezett szinten van az agyagréteg, míg a nyugati részén változó mélységben, kettőjük között egy 3 méter vastag homokos (vízáteresztő) agyagréteg található, melyen keresztül a munkagödörbe nagy mennyiségű víz érkezhet.

Ezért tavasszal egy bentonit vízzáró fal beépítésével és a résfal lemélyítésével folytatódnak a munkálatok.

Marad a kivitelező

Kérdeztük, igaz-e, hogy végérvényesen levonult a kivitelező a területről. Perecsényi Attila válasza szerint a terület továbbra is építési terület és a generálkivitelező kezelésében van.

– A folytatás ez év márciusban várható. A projekt szerződésben rögzített befejezési határideje október 20-a, de a mélygarázs ettől hamarabb elkészül.

ÉM-HM


Háttér

A Patak utcai mélygarázst az előző városvezetés a Szent István térre tervezte, a belvárosi rehabilitáció (IVS1) első szakaszának beruházásaként. Akkor megépítésére – 2010. márciusában írta lapunk – 523 millió forintot szánt rá a város. Rostás László, a vezetőváltás utáni új főépítész 2011-ben úgy nyilatkozott, a mélygarázs Szent István téri terveit nem fogadta el az Országos Tervtanács, ezért kellett a Patak utcán megépíteni. (Terveivel elmondása szerint már régóta rendelkezett a város, „csak elő kellett venni.”) A beruházásra mintegy 560 millió forint áll a város rendelkezésére, melynek 50 százaléka a pályázati pénz, az összeg másik felét Miskolc önerőből biztosítja, nyilatkozta a városvezetés akkor. Hogy most mennyivel lesz drágább, nem tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában