Helyi közélet

2013.01.11. 12:49

Márkushegyen a leendő vájárok

Ózd, Farkaslyuk - Háromhetes szakmai gyakorlatra utaztak a farkaslyuki bánya jövendőbeli dolgozói.

Ózd, Farkaslyuk - Háromhetes szakmai gyakorlatra utaztak a farkaslyuki bánya jövendőbeli dolgozói.A karácsonyi ünnepek előtt találkoztak először azok a leendő vájárok, akik részt vehetnek a Sajó-Menti TISZK által szervezett elméleti és gyakorlati képzésen. Az oktatásba bevont tizenhat fő ezekben a hetekben az ország egyetlen mélyművelési bányájában szerezhet tapasztalatot. A márkushegyi "kirándulás" után az elméleti foglalkozásokat Ózdon tarják meg, a szakma alapjait pedig a Farkaslyuki Tanbányában sajátíthatják el.

Testközelből

- A 120 órás bányagyakorlat elengedhetetlen ahhoz, hogy a résztvevők testközelből is megismerjék ezt a szakmát - árulta el Plósz Antal, a Sajó-Menti TISZK szakmai vezetője. - Szakemberek között, termelés közben tölthetik ezt az időszakot, ami rendkívül hasznos a jövő szempontjából. Farkaslyukon egyelőre még csak egy egyszerű vágathajtást tudnánk nekik bemutatni, ezért fontos szempont volt, hogy termelés közben is lássanak egy működő bányát. A csoportot Barabás Lajos, korábbi főaknász vezeti, aki szakoktatóként is sokat tud segíteni a leendő vájároknak. Az egyik nap például órákon keresztül az utazást gyakorolták. Azt, hogy miként kell beszállni a kasba, majd hogyan helyezkedjenek el a gumiszalagon, ami elviszi őket a szénfalig. Ezeket a tapasztalatokat majd a tényleges termelés során mind-mind kamatoztatni tudják majd a tanulók.

Kompetencia és elbeszélgetés

Az oktatásra jóval többen jelentkeztek, de felnőttképzési tanfolyamok általában 16 főre adnak keretet. Így történt ebben az esetben is. Egy kompetencia teszt kitöltése után szóbeli elbeszélgetésen vettek részt a jelöltek, majd az így kialakult pontszám és a meghatározott kritériumok alapján a Munkaügyi Központ választotta ki a résztvevőket.

- A márkushegyi tanulmányi út egy nagyon fontos állomás az oktatás során - tette hozzá Plósz Antal. - Ezt követően Ózdon kapják meg az elméleti képzést, majd a farkaslyuki tanbányában folytatódik a gyakorlat. Nagyon bízom benne, hogy sikeres lesz számukra az általunk nyújtott program, hiszen egy régen elfeledett, nehéz, de nagyon szép mesterséget sajátíthatnak el. Az Ózdi Szénbányák Zrt. vállalta, hogy a vájárokat a program végén foglalkoztatja, tehát ennek a tizenhat embernek a jövőbeni megélhetési is múlik ezen a néhány hónapon.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában