Helyi közélet

2013.01.18. 19:53

Kérdés: nyugdíj vagy ösztöndíj

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szóbeli ígéret alapján, azonban záros határidőn belül több ezer egészségügyi dolgozónak kell döntenie...

Borsod-Abaúj-Zemplén - Szóbeli ígéret alapján, azonban záros határidőn belül több ezer egészségügyi dolgozónak kell döntenie...Hamar kiderült: a közalkalmazottak kényszernyugdíjazására vonatkozó kormányhatározat számos sebből vérzik. Ha azt az egészségügyben automatikusan alkalmazták volna, ellehetetlenül az ellátás. A finomítás szükségességét a kormány is belátta, s folyamatosan egyeztet a szakmai vezetőkkel. A legutóbbi, csütörtöki egyeztetésen a B.-A.-Z. Megyei Kórházat többek között dr. Nagy Gábor orvosigazgató képviselte.

Megszületett a menetrend

– A legfontosabb, amiről tájékoztattak, s amiről péntekig írásos rendelkezést is ígértek (!), hogy január 25-ig valamennyi érintett munkavállalót nyilatkoztatni kell arról, hogy kéri-e a nyugdíjazás alóli mentességet, ami egyet jelent azzal, hogy nyugdíj helyett automatikusan a Senior ösztöndíjra lenne jogosult. Az intézményeknek 15 nap áll rendelkezésükre, hogy az orvosok és egészségügyi szakdolgozók kérelmét véleményezzék, s továbbítsák. Február 17-ig minden intézménytől be kell érkezniük a véleményezett kérelmeknek az intézményfenntartó GYEMSZI-hez, onnan a minisztériumon át kerülnek a miniszterelnöki hivatalba. A döntés április 4-re várható – ismertette a „menetrendet” a kórházvezető.

– Az egyeztetésen a legfőbb kérdés, amit feltettünk, az volt: zárolták-e az ösztöndíjakra szánt összeget. Egyértelmű igen volt a válasz, s hogy azt a nyugdíjalapból vonták ki. Ám egyelőre csak a miniszterelnök szóbeli ígérete a garancia arra, hogy az ösztöndíjat választók jövedelme nem csökkenhet. Mindenesetre törvény nem rögzíti, hogy aki március 31-től lemond a nyugdíjáról, az pontosan mekkora ösztöndíjra számíthat majd a július 1-től életbe lépő Senior ösztöndj révén. Ilyen körülmények között kell január végén nyilatkozni – világított rá dr. Nagy Gábor a helyzet visszásságára.

Előnyként említette azonban, hogy végre felmérték: a magyarországi egészségügyi rendszerben hány orvosra és egészségügyi szakdolgozóra van szükség. A számok alapján bizonyossá vált, hogy a meglévő létszám kevés a jelenlegi ellátás biztosításához. A kötelező nyugdíjkorhatár alapján (most 62 év) a már nyugdíjas korúak száma 3036 fő, ebből 1140 orvos. Azokkal együtt, akik március 31-ig érintettekké válhatnak, az összlétszám 6481 fő lesz. Ennyien hiányoznának a rendszerből, ha kötelezően elküldték volna őket. S az is biztosra vehető: minden továbbfoglalkoztatási kérelmet támogatnak az intézmények.

Feszültséggel terhes

– A mi kórházunkban mintegy 50 emberről van szó. Ha meg kellene tőlük válnunk, az kész öngyilkosság volna – jelentette ki dr. Nagy Gábor. Véleménye alapján indokolt lett volna, hogy az egész ágazat automatikusan felmentést kapjon. de ha már nem így történt, jó, hogy legalább szervezett formában kell a kérelmeket benyújtani. Viszont így is számos feszültséget hordoz a határozat magában.

– Például Miskolcot tekintve egy városon belül is: a nyugdíjkorúakra vonatkozó kötelezettség nem vonatkozik a gazdasági társaság formájában működtetett másik kórházra, holott ugyanolyan közpénzből foglalkoztatják az alkalmazottaikat, mint mi. Vagy például kivételt jelentenek (egyelőre, államosításukig) az önkormányzati szakrendelők is.

ÉM-SzK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában