Helyi közélet

2013.01.14. 10:12

Itt a farsang, áll a bál...

Miskolc - A jó jelmezekhez nem kell sok pénz, csak néhány eredeti ötlet.

Miskolc - A jó jelmezekhez nem kell sok pénz, csak néhány eredeti ötlet.Itt a farsang, áll a bál... szól a közismert dalocska, ami a következő hetekben egyre gyakrabban csendül majd föl az óvodákban, iskolákban. Hiszen elmúlt vízkereszt, itt a tél és a fagy elűzésének ideje. A miskolci Napraforgó Óvodában februárban tartják a farsangi ünnepségeket, melyre egy egész hetet szánnak – tudtuk meg Krecsmárikné Glatz Katalin óvodavezetőtől. Hétfőn kiszebábot készítenek a gyerekek az óvó nénik segítségével seprűből, közben télűző dalokat, mondókákat tanulnak.

Csütörtökön jelmezbál

A kiszebáb annál jobb, minél csúnyább. Kedden zsákba macskát nyerhetnek a gyerekek, ha jól válaszolnak a találós kérdésekre. Szerda a fánksütés ideje, amikor a kicsik megtapasztalják, hogyan lesz a lisztből, a tejből, a tojásból és az élesztőből finom farsangi fánk. Csütörtök a jelmezbál napja, ilyenkor csupa mesefigura, királylány és hercegnő jön az óvodába, de az is előfordul, hogy egy-két Superman vagy Batman is betéved. Pénteken pedig megtörténik az igazi télűzés, az udvaron ugyanis a pedagógusok és a gyerekek elégetik a kiszebábot, és hogy biztosak legyenek a sikerben, tavaszváró énekeket énekelnek hozzá. Az óvodavezető elmesélte azt is, hogy vannak szülők, akik rendkívül ötletes jelmezeket készítenek gyermekeiknek évek óta. Közülük az egyik Mikóczkiné Szőgyéni Anita, aki rutinos anyuka a farsangi készülődés terén is, hiszen három kislánya van, akik 12, 6 és 3 évesek.

Anita elmesélte, hogy az ő lányai is általában hercegnők szerettek volna lenni, de mindig megpróbálta őket erről lebeszélni, és valamilyen egyéni ötletet kieszelni. Ezek közül ajánl most olvasóinknak néhányat.

Egyszerűen lehet például elkészíteni a Frédi és Béni rajzfilmsorozat Enikőjét. Csak egy kis párducmintás, polár anyag kell hozzá. Abból cikkcakkos kis szoknyát és felsőt készítünk, a gyerek hajába műcsontot teszünk, és már kész is az eredeti, kényelmes jelmez.

Egyik kislánya egyszer zsákba macska volt. Ez sem bonyolult, szinte minden anyuka el tudja készíteni. Kis cicafület kell csak egy hajráfra erősíteni, a gyerek derekára pedig egy zsákot kötni, amit természetesen alul kivágunk. Tehát olyan, mintha egy hosszú szoknyában lenne.

Nyuszi cilinderben

Hasonló ötlet a nyuszi cilinderben. Ez sem túl bonyolult. Ehhez nyuszifülek kellenek, ugyanúgy hajráfra erősítve. A gyerek derekára fekete kartonból készítjük el a cilinder karimáját, alá pedig fekete polárból egyenes szoknyát illesztünk.

Anita legkisebb kislánya, Lara az idén Törpilla lesz. Az ötlet onnan jött, hogy az óvónők gyakran mondogatják a kislánynak: gyere, te kis Törpilla. Ehhez csak egy kék szoknyácska és kék felső kell, hosszú, szőke paróka, amit szilveszterkor lehetett kapni és egy fehér sapka. És még egy jó ötlet: Anita nagylánya, Kitti egyszer bacilus volt, a barátnője pedig Domestos. A bacilus fejrevalóját úgy készítette el, hogy purhabot fújt egy labda felére. Amikor a hab megszilárdult, levette a labdáról, így egy rücskös, göcsörtös fejfedőt kapott. Ezt befestette zöldre, a gyerek ruhája is zöld volt, szintén purhabcsíkokkal díszítve. Kitti így lett hamisítatlan bacilus.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában