Helyi közélet

2013.01.30. 18:51

Iskolakerülők „rendőrkézen”

Borsod-Abaúj-Zemplén - Január elsejétől suliba kísérheti a rendőr a lógáson ért gyerekkorú diákokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Január elsejétől suliba kísérheti a rendőr a lógáson ért gyerekkorú diákokat.A Rendőrségi törvény ez év január 1. napján hatályba lépett egyik módosító rendelkezése értelmében azt a 14. életévét be nem töltött tanulót, aki nagykorú kísérete vagy hivatalos igazolás nélkül marad távol tanítási napon a tanítási órától vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozástól, a rendőr az iskola vezetőjéhez kísérheti.

Keresik a lógósokat

Felkészültek-e erre a megyénk rendőrei? - kérdeztük Dobi Tamás rendőrzászlóst, a megyei rendőr-főkapitányság kommunikációs irodájának munkatársát. A zászlós elmondta, az országban először a megyében, konkrétan az Ózdi Rendőrkapitányságon kellett ilyen ügyben intézkednie a járőröknek.

Január harmadikán, a valamivel délelőtt kilenc óra előtt a járőrök figyeltek egy Ózdon céltalanul őgyelgő fiúgyermekre. Kérdőre vonták, mire elmondta, hogy tulajdonképpen iskolában kellene lennie, de úgy döntött, hogy inkább az egyik helyi bevásárlóközpontba megy vásárolni.

A rendőrök felvették a kapcsolatot a fiú iskolájával, ahonnan visszajeleztek, hogy a 13 éves gyerek valóban az ő tanítványuk, akinek éppen órán lenne a helye. A távolléte jogosságát a fiú igazolni nem tudta, így a járőrök bekísérték az iskolába, ahol átadták az igazgató-helyettesnek.

Legutóbb Pálházán történt egy hasonló eset. A fiú elment az orvoshoz, hogy igazolást szerezzen, mivel azonban kutya baja sem volt, nem kapott. A rendőrök az utcán figyeltek fel a gyereke, akit iskolába kísértek.

Bár a törvénymódosítás szerint a gyerekkorúak iskolakerülése ügyében avatkoznak be a rendőrök, a megyében van olyan település, ahol a középiskolából lógó diákok sem érezhetik magukat biztonságban.

Tavaly október elseje óta Sátoraljaújhelyen az iskolakerülők kiszűrésére a város három állami fenntartású középiskolájának és kollégiumának vezetői javaslatára a Sátoraljaújhelyi Rendőrkapitányság körzeti megbízottjai az iskolák képviselőivel és a gyermekvédelmi szakszolgálat ifjúságvédelmi szakreferenseivel közös járőrszolgálatot hajtanak végre iskolaidőben.

A közös ellenőrzés eredményeként csökkenni kezdtek az iskolákban az igazolatlan hiányzások.

ÉM-SZP

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában