Helyi közélet

2013.01.22. 13:28

Iskola a múzeumban

Miskolc - Gyerekkoromban még úgy tudtam, hogy a múzeumokban csak nézelődni szabad. A kiállított tárgyakhoz nyúlni illetlen dolog, esetleg tilos. A miskolci Herman Ottó Múzeum módszere más.

Miskolc - Gyerekkoromban még úgy tudtam, hogy a múzeumokban csak nézelődni szabad. A kiállított tárgyakhoz nyúlni illetlen dolog, esetleg tilos. A miskolci Herman Ottó Múzeum módszere más.Marosi Ágnes múzeumpedagógustól és Vámosi Katalin művészettörténész-muzeológustól megtudom: Az intézmény munkatársai mindent megtesznek annak érdekében, hogy a gazdag leletanyag élménydús és hozzáférhető legyen. Családi napokat, interaktív előadásokat, kézműves foglalkozásokat rendeznek.

Ottjártunkkor a Selyemréti Általános Iskola tanulói alapos, mégsem fárasztó, annál inkább izgalmas tájékoztatót hallhattak. Bodnár Mónika néprajzos-muzeológus a régi népi mesterségekről mesélt, egy-két használati eszközt kézbe is vehettek a látogatók. Csengeri Piroska régész-muzeológus sokkal messzebbre ment vissza az időben. Kőkori, majd későbbi avar, római, magyar leleteket, szerszámokat és ékszereket mutatott be hallgatóságának.

Ezek után mindenki kipróbálhatta a nemezkészítés fogásait. Kalap helyett egyelőre kisebb-nagyobb labdát gyúrtak a tanulók, amiket haza is vihettek ajándékba. Közben sikerült össze-vissza maszatolni magunkat a szappanos vízzel. Így vált örömtelivé a nap, elmélet és gyakorlat kellő összhangban. Ezt nevezik élményszerű tanulásnak!

A Magyar Kultúra napja alkalmából január 22-én 16 órakor nyílik az ÖRÖKSÉG 2012 c. kiállítás, melyre szeretettel várják az érdeklődőket.

Bővebb információk a múzeum honlapján: http://www.hermuz.hu/hom/index.php/hu

-TVÁ-

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában