Helyi közélet

2013.01.14. 14:30

Ez történt 2012-ben a Miskolci Vadasparkban

Miskolc - A 2012-es esztendő legjelentősebb eseménye a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban kétségkívül a medvék érkezése volt. De nem csak róluk szólt a tavalyi év. Az alábbiakban összefoglaljuk a legjelentősebb eseményeket.

Miskolc - A 2012-es esztendő legjelentősebb eseménye a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban kétségkívül a medvék érkezése volt. De nem csak róluk szólt a tavalyi év. Az alábbiakban összefoglaljuk a legjelentősebb eseményeket.A tavalyi év áttekintését kezdjük talán a legfontosabbal: október 10-én két fiatal barnamedve érkezett Gabi maci 2011-ben megüresedett kifutójába. A két koppenhágai medvelány hamar felfedezte és megszokta kifutóját, és gyorsan belopták magukat a látogatók és bizony a gondozóik szívébe is. Habár a medvék természetes bioritmusának megfelelően ezt az időszakot ők most a téli álomnak szentelik, tavasztól remélhetőleg még többen keresik fel a miskolci vadasparkot, hogy megnézzék Forgó Dorkát és Füles Borkát.

A medvékről szólt az állatkert augusztus 20-i, 29. születésnapja is, amikor a látogatók az akkor még üres medvekifutót bejárva sok információval gazdagodhattak a medvékről. Ezt követően ősszel az általános iskolások számára Mackó-Lak rajzversenyt hirdetett a park, amelyre több mint 100 kisdiák küldte be pályaművét.

A medvéken kívül azonban egész évben fogadta valamilyen újdonság a Csanyikba látogatókat. Húsvétkor mutatkoztak be az új fácánfajok: a kéktorkú tragopánok és a fehér fülesfácánok. A párducházba is új lakó költözött Tareca, a fiatal perzsa leopárd személyében. Nyár óta egy évtizedes szünet után lehet újra vadmacskával is találkozni a vadasparkban. Mikulás előtt néhány nappal pedig stílusosan rénszarvasokkal gyarapodott a gyűjtemény.

Több olyan szaporulatnak is lehetett 2012-ben örülni a Miskolci Állatkertben, amely igazán jelentősnek nevezhető az állatkert történetében. A Trópusi-házban tavasszal a Liszt-majmocska párnak született két kölyke. Ez a kritikusan veszélyeztetett majomfaj először szaporodott a parkban. Ősszel az apró termetű főemlősökkel társbérletben élő nagy szőröstatuknak született utóduk. Ez a faj nem csak Miskolcon, de egész Magyarországon most szaporodott először. A kétpúpú tevék csapatában mindkét kanca világra hozott egy-egy csikót: Kumisz és Küdür azóta is gyorsan növekednek. Idén újabb jelentős szaporulatok várhatóak, hiszen idén párt kapott a jávorantilop, és két újabb tehén érkezett a David-szarvas csapatba is.

2012-ben az előző évivel szinte pontosan megegyezően, közel 80.000 látogató kereste fel a vadasparkot. Hagyományosan az ünnepnapokon volt a legnagyobb érdeklődés a park lakói iránt, ám idén a medvék érkezését követően október óta is többen jöttek, mint egyébként ebben az időszakban szoktak.

Az oktatás terén sikerült túlszárnyalni 2012-ben az előző évet. Több mint 4.500 fő – nagy többségük óvodás és iskolás korú gyermek – vett részt a különféle zoopedagógiai foglalkozásokon, versenyeken, rendezvényeken.

Habár Miskolcon tavaly már hetedik alkalommal került megrendezésre az ÉjszakáZoo program, immár ez egy országos szintű programként, egy időben nyolc állatkertben zajlott augusztus 30-án. A korábbi évek hagyományaihoz képest Miskolcon módosult egy kicsit a program és a részvételi lehetőség, ám így is minden várakozást felülmúlt, hogy egyetlen este alatt közel 600-an léptek be a vadaspark kapuján. A programkínálatot színesítette még a Dixie Piknik is, melynek keretében július utolsó vasárnapján a Miskolc Dixieland Band játszott az állatkertben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában