Helyi közélet

2013.01.23. 15:06

Emberségből jeles - A díjazottak mondták

Miskolc - Megkérdeztük díjazottjainkat mit jelent számukra ez az elismerés, hogyan fogadták hírét és további munkájukban milyen ösztönzést jelenthet.

Miskolc - Megkérdeztük díjazottjainkat mit jelent számukra ez az elismerés, hogyan fogadták hírét és további munkájukban milyen ösztönzést jelenthet.dr. Lossó Judit 2004-től dolgozik jelenlegi munkahelyén a Szent Ferenc Kórház Tüdőgondozójában, 2006-tól vezeti az intézményt. Előtte a miskolci kórház aktív tüdőosztályán végezte munkáját. „Nagy meglepetés és megtiszteltetés ez az elismerés, most derült ki számomra, hogy mennyire szeretnek és megbecsülnek betegeim” - mondja elérzékenyülve. Munkánk egy szorosabb, tartós beteg-orvos kapcsolatot igényel, hosszú időn keresztül járnak vissza a kezelésekre a betegeink. Nem egyéni elismerésként fogom fel a számos szavazatot, egy kollektíva munkáját ismerték el a rám voksolók - fejti ki.

dr. Onder Beáta Miskolcon a Kazinczy u. 18-ban lévő rendelőben háziorvos 2009-től. Korábban - 1997 -től - a miskolci Semmelweis Kórház belgyógyászati osztályán dolgozott. A közép korosztály alkotja a betegkörünk nagyobb részét, a belvárosi lakótömbökben élnek - ismerteti munkakörülményeiket. Ha össze kellene hasonlítanom a kórházi és a háziorvosi munkát, a kórházban a betegségtípus ami állandó, a háziorvosi praxisban a beteg. Ez meg is határozza azt az intimebb viszonyt, mely jellemzi hivatásunkat - fejti ki. Míg egy kórházi kezelésnél az életmentés a feladat, a háziorvos az emberek életminőségének a javításán fáradozik - teszi hozzá.

dr. Gerges Gábor a megyei kórház, kardiológiai osztályán dolgozik végzését követően 2004 óta. Ezt a munkát csak lelkiismeretesen, odaadással lehet végezni, nem csak szakmailag kell megfelelni, emberileg kell hozzátenni önmagunkat - sorolja a legfontosabbakat. Az eredményes munkához kell egy megfelelő munkakörnyezet, egy kiegyensúlyozott kollektíva. És bizony sokszor plusz időt is kell áldozni, hogy minden feladat megnyugtatóan el legyen látva - egészíti ki. Fontos az a szakmai tanuló időszak, példaképek, minták melyeket érdemes követni. Egykori professzora emlegette: „Végy egy jó embert és utána lehet orvos belőle...”

Olmos Sándorné a Vasgyári Rendelő Intézetben lévő rendelőben háziorvosi asszisztens. „Dr. Csatlócki István mellett dolgozom immár 20 éve” - tudjuk meg. Egyébként immár 32 éve tevékenykedik az egészségügyben. Kérdésemre, hogy a nagyszámú beteg ellátása mellett hogyan jut idő pár szót váltani velük - mosolyogva válaszol: „Akár van idő, akár nincs egy-egy kedves szó, a türelem fél gyógyulást jelent”. Mindehhez azonban az ember önmagában kevés, csak megfelelő team-munkában lehet teljesíteni maradéktalanul a hivatásunk elvárásait.

Nagy Julianna 1981-től a megyei kórház, fül-orr-gége ambulanciáján asszisztens. A betegeknek és az ápolóknak is nehéz a megnövekedett ápolási körzetek, a rendelkezésre álló eszközök esetenként kívánni valót hagyó színvonala miatti gyógyulás/gyógyítás - fogalmazza meg. A kapcsolattartás, a kialakult emberi viszonyok ápolása érdekében mindent elkövetnek, így közel 20 éve vezeti a Gégeműtött Betegek Klubját. „Nagyon sok a visszajáró beteg, a kezelések, az ápolás során alaposan megismerjük egymást, szoros emberi kapcsolatok alakulnak ki, ez a szépsége a munkának” - jelzi.

Illés Ilona Miskolcon a Kazinczy utcai háziorvosi rendelőben asszisztens. Már 23 éve dolgozik az egészségügyben. A belvárosi rendelőben 13 éve tevékenykedik, jelenleg dr. Onder Beáta háziorvos mellett. A rendelőben jelentős a beteglétszám, az egyik legnagyobb körzet az övék, 2023-an tartoznak ide. Nem ritkán zsúfolásig megtöltik az előteret. Mosolygós, kiegyensúlyozott személyiségét látva a szakmai titok felől érdeklődöm. „Munkánkban nagyon fontos az empátia, a türelem, ám ez sajnos nem tanítható, erre a hivatásra születni kell” - világosít fel.

ÉM


Miskolc - A mintegy 350 javasolt szakemberre több mit 11 ezer szavazat érkezett.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában