Helyi közélet

2013.01.18. 12:07

Első alkalom: építész a Múzsa-díjasok sorában

Miskolc - Ferencz István építésznek adják át a péntek esti színházi gálán a Miskolci Múzsa Díjat.

Miskolc - Ferencz István építésznek adják át a péntek esti színházi gálán a Miskolci Múzsa Díjat. A Miskolci Múzsa Díj tizenegyedik éve Miskolc város legrangosabb kulturális elismerése, melyet most 2013. januárjában tizenegyedik alkalommal adhatnak át a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A ma már egyik legrangosabb vidéki kulturális díjat a borsodi megyeszékhely sikeres vállalkozásai által támogatott Miskolci Múzsa Díj Alapítvány adja. A város kulturális és gazdasági életének meghatározó képviselői alkotta kuratórium választja minden évben a Miskolci Múzsa Díjast. A kuratórium elnöke dr. Patkó Gyula a Miskolci Egyetem rektora.

Az eddig díjazottak összetétele is reprezentálja, amit az alapító okirat is tartalmaz: ez az elismerés azoknak szól, akik a város hírnevét országosan és külföldön is növelik alkotásaikkal, művészi produkcióikkal, munkásságukkal. Az alapítványt létrehozó cég – a miskolci Szinva Net Kft., amely az informatikában vált sikeressé – a Miskolci Múzsa Díj létrehozásával a miskolci kulturális élet maradandó értékeit is szeretné megőrizni az utókor számára – hangsúlyozta többször is az alapító és ötletgazda, Vinnai János. A díj legnagyobb elismerése, hogy a gálaest vált az elmúlt évek alatt a város kiemelt magyar kultúra napi ünnepségévé is, a mindenkori városvezetők részvételével a díjátadásban.

Különlegesnek számít

Először kap építész Múzsa Díjat Miskolcon. A döntésnek a puszta tényen túlmutató jelentősége van, hiszen egy teljes szakma kapott így elismerést. Ennek Miskolcon különösen nagy a súlya, jelentősége, hiszen egy olyan városról van szó, amely méretét, jelentőségét meghaladó mértékben adott kitűnő építészeket az országnak, világnak. A díjazott, Ferencz István a kuratóriumi döntés hírének első hallatán elmondta: meglepte, hogy a városban az átadó ünnepség mekkora nagy esemény, és hogy az egész este csak róla szól majd. „Felmelegedik a lelkem attól, hogy nekem ítélték a díjat – mondta az építész, így folytatva: az én koromban a sokféle díj mellett ez különlegesnek számít, hiszen nem állami kitüntetés, hanem civil emberek kezdeményezése és elismerése.” Ferencz István azt mesélte, neki mindig Miskolc marad az otthon. Amikor az autópályán Gyöngyöshöz ér, már érzi, itthon van. Rokonai már nem élnek itt, de a barátok igen. A gyerekkori és a sportegyesületekben szerzett barátok és a munka során megismert kiváló szakemberek.

A szakma szeretete

A díjazott személyét Puskás Péter javasolta, aki a Miskolci Múzsa Díj támogatója, valamint tanácsadó testületének tagja, és nem mellékesen maga is Ybl-díjas építész. „Mint a Miskolci Múzsa Díj egyik alapítója, rendkívül fontosnak tartom, hogy a művészeti ágak díjazottjai között az építészet is szerepeljen – mondta lapunknak Puskás Péter. – Ferencz Istvánt azért tartom teljesen alkalmasnak az elismerésre, mert a díj adományozásának egyik kitétele, hogy olyan ember kapja, aki a város jó hírét messzire viszi. Ő épp ilyen, Miskolcon dolgozott sokáig, a Miskolci Építész Műhely alapítója Bodonyi Csaba és Plesz Antal mellett. Munkája során olyan épületeket adott a városnak, melyek országos hírnevet szereztek nemcsak neki, de Miskolcnak és a megbízóknak is. „Személyében olyan ember kapja meg a Miskolci Múzsa Díjat, aki számtalan embernek adta át az építészet szeretetét, a szakma iránti hitvallását” – fogalmazott.

Munkásság és hitvallás

Ferencz István Kossuth-díjas építész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanára. Alkotói hitvallása: az állandó érték keresése, s abban működtetni az eleven lüktető életet, és nyomot építeni a haza földjére. A Földes Ferenc Gimnázium után építész diplomáját 1973-ban szerezte meg az Iparművészeti Főiskolán. 1974 és 1976 között elvégezte a Magyar Építészek Szövetsége Mesteriskoláját Miskolcon. Miskolcon 1965-től 1990-ig az Északtervnél dolgozott, többek között mint szakági főmérnök és irodavezető. 1985-ben Ybl-díjban részesült. A Doctor of Liberal Arts címet 1997-ben szerezte meg, majd habilitált és egyetemi tanári címet kapott. A Miskolci Építész Műhelyben dolgozik Bodonyi Csaba és Plesz Antal mellett. 1973 óta tanít folyamatosan, jelenleg a Moholy Nagy Művészeti Egyetem doktori iskoláját vezeti. 2006- ban Príma díjat kapott.

ÉM


Ferencz István fontosabb munkái

1979. Zenemalom Miskolc

1984. Miskolci Egyetem Jogi kar

1985. Miskolci Egyetem aula

1985. Újpesti művelődési ház

1989. Frankfurt könyvvásár, Magyarország díszvendég, központi tér

1990. Sevilla, magyar pavilon, díjazott pályázat

1994-96. Budapest 1996 világkiállítás főtervezője, szimbólum megalkotója

1996. Bodrogkeresztúr, Lebuj csárda

1997. Magyar Képzőművészeti Egyetem Tihanyi Művésztelepe

1998. Hannoveri világkiállítás díjazott pályázat

1990-2002. Miskolc Avas katolikus

egyházi együttes

1997-2000. Nemzeti Színház tervpályázat

2002. 8. Velencei nemzetközi építészeti Biennále, építész kiállító

2006. UEFA EURO 2012 pályázat magyar stadionok – Ferencz Marcel, Détári György

2006. Puskás Ferenc Stadion nyertes tervpályázat – Ferencz Marcel, Détári György

2006-2009. Budapest XII. Lóitató, CBA üzletház

2009. Chad, D’jamena Stadion terve


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában