Helyi közélet

2013.01.10. 16:32

Elhunyt Cseh Károly költő, műfordító (1952-2013)

Mezőkövesd - Szerda hajnalban elhunyt Cseh Károly költő, műfordító.

Mezőkövesd - Szerda hajnalban elhunyt Cseh Károly költő, műfordító. Cseh Károly 1952-ben született Borsodgeszten. Kilenc évesen már verset farigcsált, első önálló verseskötete 1989-ben jelent meg. 1979-ben szerzett magyar és orosz szakos diplomát. Jelentős műfordító, csuvas versfordításaiért 1989-ben megkapta a Csuvas Írószövetség Nemzetközi Vaszlej Mitta-díját. Több mint tizenöt kötete jelent meg. Több nemzet költőit fordította, saját versei hét nyelven láttak napvilágot, köztük egy közös kötete is Regina Katinaite-Lumpickiene költőnővel együtt, litvánul.

Cseh Károly haláláig Mezőkövesden élt. Decemberben Egerben jubileumi költői délutánt rendeztek 60. születésnapja tiszteletére. Úgy volt, a napokban tartják a születésnapi köszöntőjét és legújabb kötetének bemutatóját az Irodalmi fonóban, ám betegsége miatt el kellett halasztani. A módosított időpontot sajnos, nem érhette meg.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában