Helyi közélet

2013.01.12. 13:10

Életutak: Orvosaink – Dr. Orosz Imre

Miskolc - Cikkemben Dr. Orosz Imre gyermekorvost mutatom be, aki hivatását „magas hőfokon” gyakorolja, aki nem csak orvos, de „EMBER”, humánumával.

Miskolc - Cikkemben Dr. Orosz Imre gyermekorvost mutatom be, aki hivatását „magas hőfokon” gyakorolja, aki nem csak orvos, de „EMBER”, humánumával. Régi ismerősöm Ő, gyermekeim orvosa volt hosszú éveken át. Ügyeletesként jött hozzánk először, majd választott orvosunk lett. Az első pillanattól kezdve könnyen tudott kapcsolatot teremteni a gyerekekkel, még a szuri sem volt olyan ijesztő, ha Ő adta be. Nekem, mint szülőnek segített hasznos tanácsaival, igyekezett megnyugtatni látva aggodalmamat. A taxis blokád idején kerékpárral érkezett kis betegeihez, vakbélgyulladás gyanújakor pedig személyesen vitte be kisfiamat a kórházba.

Mikor betegszik meg egy gyermek? Legtöbbször hétvégén, ünnepnapokon. Így volt ez nálunk is. Főorvos Úr sokszor áldozta szabadidejét is azért, hogy segítsen. Példaértékű gyermekorvosi tevékenysége. Fáradhatatlanul gyógyít, munkaidején túl is törődik kis betegeivel, a szülőt is meg tudja nyugtatni, mindig türelmes és kedves.

Mit tudhatunk a családapáról, a magánemberről?

Dr. Orosz Imre a Szegedi Orvostudományi Egyetem befejezése után a (miskolci Gyermekegészségügyi Központ) kezdte pályáját, a kórházi tevékenység után pedig körzeti gyermek-szakorvosként gyakorolja hivatását városunkban, Miskolcon. Ide köti számtalan szép élménye, szeretett családja. Itt ismerte meg feleségét Dr. Csiba Gabriella gyermekorvost, akivel szeretetben neveli hat gyermekét. Fiai közül öten az orvosi hivatást választották (legkisebb gyermeke még áll pályaválasztás előtt), követve a családi tradíciót (hiszen a nagypapa, de a nagybácsik és nagynénik közül is többen ezt a nehéz, felelősségteljes, de gyönyörű pályát tartják élethivatásuknak). Gyermeknevelése, családja iránti odaadása példa lehet mindenki számára. Nagy tudása, emberi humánuma, a hivatás iránti alázata tiszteletet érdemel és követendő orvostársai számára is.

Záró gondolatként az Orvosi hiszekegy felemelő sorait idézem:

„…Szeretem az álmokat hajszoló,

reménytelenségben is bizakodó,

földhözkötöttségében is szárnyaló

alkotó emberi szellemet, …”

“… Hiszek a gyógyulásban,

Minden baj legyőzésében,

Az ember örök igazában a fájdalmakkal szemben, …”

(Hankiss János)

Jó egészséget, sok örömet kívánva Főorvos Úrnak köszönettel és tisztelettel

Győrffy László Jánosné

a miskolci Selyemréti ÁltalánosésMagyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskola pedagógusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában