Helyi közélet

2013.01.15. 18:21

Borsodi delegáció Kínában - Folytatódott a tárgyalássorozat

Jinan, Miskolc, Yantai - Intenzív ütemben folytatodott tovább megyénk delegációjának tárgyalás sorozata Kínában.

Jinan, Miskolc, Yantai - Intenzív ütemben folytatodott tovább megyénk delegációjának tárgyalás sorozata Kínában.Kedden délelőtt Jinan város, Shandong tartomány székhelyén ellátogattak a CNR Vasúti Szerelvények és Berendezések Rt-hez.

Az 1910-ben alapított CNR vasúti tehervagonok, vasúti személykocsikhoz, repülőgépekhez különböző belső berendezéseket, szélerőműveket (1,5 – 5 MW), környezetvédelmi berendezéseket, nagy méretű acélszerkezeteket, kézi pneumatikus szerszámokat gyárt. 2011 - ben árbevétele elérte a 23 milliárd forintot.

A 2012. júliusban, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében járt Chu Jun alelnök úr fogadta a delegációt. Egy rövid gyárlátogatást követően Jason Ding, a BorsodChem-Wanhua elnök-vezérigazgatója társaságában munka megbeszélést folytatott a delegáció Chu alelnök Úrral.

Chu alelnök arról adott tájékoztatást, hogy a 2012. júliusi megyénkbe történő látogatását követően, a CNR elkezdett egy Borsod-Abaúj-Zemplén megyével kapcsolatos befektetési tanulmányt készíteni. A tanulmány három részből áll, nevezetesen: környezetvédelmi berendezések,energetikai berendezések (szélerőművek) ésvasúti berendezések gyártása Borsodban.

A Befektetési Tanulmány alapján, a döntéshozatalnál fontos tényező lesz a helyi (főleg Közép-kelet európai) piaci igények, a meglévő infrastruktúra és a szakképzett munkaerő.

Jason Ding, elnök-vezérigazgató úr kijelentette, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei piacán mind a BorsodChemnek és a MOL-nak is szüksége van vasúti tartálykocsikra. A CNR pozitív döntése esetén, a BorsodChem meglévő szabad területeit ajánlja fel egy CNR gyártó üzem telepítéséhez. Ennek egyeztetésére Ding Úr megbízta S. Varga Béla úrat, a BorsodChem alelnökét.

Chu alelnök úr hangsulyozta, hogy a CNR pozitív döntése esetén, a megyében működő vasúti szerelvényeket gyártó cégekkel akarnak szakmai együttműködést létrehozni.

Ezt követően, a delegáció vonattal utazott a szintén Shandong tartományban található, kb. 400 kilométerre lévő Yantai városába, ahol a Wanhua Ipari Csoport (a BorsodChem tulajdonosa) székhelye található.

A 6 millió lakosságú Yantai városba történő megérkezést követően a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei delegációt ünnepélyes keretek között fogadta Wang Liang úr, Yantai város polgármestere. A megbeszélésen részt vett több városházi vezető mellett a szomszédos Weihei városban működő Shandong Linglong Abroncs Rt. elnöke.

Wang Liang polgármester úr üdvözölte a magyar és a kínai Kormány közötti egyre erősödő, és gyümölcsöző baráti kapcsolatot. Nagyra értékeli Shandong Tartományi Kormány és Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat partneri együttmüködését, amelyben Yantai város részt kíván venni. Kijelentette, hogy más kínai vállalat számára példaértékű lehet a Yantai székhelyű Wanhua Ipari Csoport kazincbarcikai jelenléte. Bízik benne, hogy egyre több yantai-i, shandongi cég érdeklődést mutat Magyarország, s ezen belül Borsod-Abaúj-Zemplén megye iránt, olyanok mint például a valós érdeklődést mutató, szomszédos Weihei városban működő műgumi gyár és abroncs gyár. Polgármester Úr kifejezte, szívesen látnak Yantai városban magyar, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei vállalkozásokat is, például a világhíres tokaji borokkal.

A gazdasági kapcsolatokon túl, Polgármester Úr kezdeményezi a kulturális, oktatási kapcsolatok bővítését megyénkkel. Örömmel veszi, hogy megyénk elfogadta Daming Kormányzó Úr meghívását az 2013. októberben rendezendő Shandong Kulturális Fesztiválon történő részvételére. Ezen keresztül Shandong tartomány, Yantai város népe megismerheti megyénk kultúráját is.

Dr. Mengyi Roland Elnök Úr hivatalosan meghívta Wang Liang polgármester Urat aki el is fogadta a meghívást, hiszen már egy ideje tervezi meglátogatni a Wanhua érdekeltségben tartozó kazincbarcikai BorsodChem-et.


Miskolc, Jinan - Nagy érdeklődés kíséri a borsod megyei delegáció programját Kínában. Már az első napon hétfőn üzleti találkozót tartottak a tiszteletükre Jinan városban, Shandong tartomány székhelyén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában