Helyi közélet

2013.01.19. 19:39

A megvonás sem segített

Borsod-Abaúj-Zemplén - Vannak olyan szakképzős iskolák, ahol az iskolai hiányzást semmi sem tudja megállítani.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Vannak olyan szakképzős iskolák, ahol az iskolai hiányzást semmi sem tudja megállítani.Szeptembertől még szigorúbb büntetést kap az a család, ahol a gyerekek nem járnak rendszeresen iskolába. Ötven óra igazolatlan hiányzás után ugyanis nem csak felfüggesztik, de megvonják a családi pótlékot, ami a hátrányos helyzetű családok számára igen komoly veszteség. A megyében több iskolában is érdeklődtünk, és kiderült, Miskolcon, a szigorú intézkedésnek köszönhetően valamelyest csökkent a hiányzások száma, de a megyében találtunk olyan középiskolát is, ahol a szülőket és a diákokat az sem érdekli, ha nem jár tovább a családi pótlék. Az előző tanévben egyébként országos szinten Miskolcon történt a legtöbb igazolatlan hiányzás, 1000-nél is több gyerek gyűjtötte össze a 10 igazoltan órát, 500 pedig az 50-et, mely a családi pótlék felfüggesztésével járt.

Kis javulás van

A miskolci Eötvös József Szakképző Iskolában Szöghy Hajnalka igazgatótól megtudtuk: valami kis javulás tapasztalható szeptembertől a hiányzás terén, de a helyzet most sem mondható kielégítőnek. Ebben a félévben ugyanis több mint 50 tanuló érte el a családi pótlék felfüggesztéséhez vezető 50 igazolatlan órát, főleg a 9. évfolyamon. A meglepő az, hogy a szülőket ez nem is érdekli, nagyon ritkán fordul elő, hogy bemennek az iskolába a gyerek sok hiányzása miatt. Az igazgató elmondta, van olyan diákjuk, akiről nem is tudják, hogy hol van. Szeptemberben járt egy hétig, aztán, miután megkapta a diákigazolványt és az igazolást a családi pótlékhoz, eltűnt. Vannak azonban olyan családok is, ahol a szigorítás után jobban figyelnek a gyerek hiányzására, tette hozzá az iskolaigazgatója. És hogy mi lenne a megoldás? Erre az igazgató csak annyit tudott mondani, hogy az ember azt hihetné, hogy a pénz megvonása kellő visszatartó erő, de ezek szerint ez sem az.

Hasonló tapasztalatról számolt be egy másik (nem miskolci) szakképző iskola vezetője is. Kérte, se az ő, se az iskola nevét ne írjuk meg, mert az új fenntartó megtiltotta, hogy nyilatkozzon. Elárulta: az ő iskolájukban semmi hatása nincs a szigorításnak. A szülők, bár a családsegítőktől tudtak a jogszabályi változásokról, mégsem tartják fontosnak gyermekük iskoláztatását.

A szülők reklamáltak

Csak akkor döbbentek rá, hogy baj van, amikor megvonták tőlük a családi pótlékot. Akkor aztán bementek az iskolába, és volt, aki arrogánsan, a pedagógusokat kérte számon, hogy miért van a gyereknek olyan sok hiányzása. Viszont, amikor az iskolában szülői értekezletet tartanak, alig jelenik meg egy-két anya vagy apa, az egyik osztály legutóbbi szülői értekezletére például egyetlen szülő sem érkezett. Az igaz, teszi hozzá az igazgató, hogy sokszor a gyerek reggel elmegy otthonról, a szülő azt hiszi, hogy az iskolába, közben pedig máshol tölti a napját, de vannak olyan családok is, ahol egyáltalán nem szorgalmazzák, hogy a gyerek iskolába járjon. Az is érthetetlen az igazgató számára, hogy sok diák az ösztöndíj kedvéért sem igyekszik tanulni. pedig ennek sz iskolának két olyan képzése is van, melynek tanulói akár havi 30 ezer forintos ösztöndíjhoz juthatnak.

Az sem jobb egyébként, ha azok a diákok iskolába járnak, akik egyébként egyáltalán nem akarnak. Reggel megjelennek, felszerelés nélkül, és még jó, ha csak ülnek egész nap, és nem zavarják az órát, teszi hozzá az intézmény vezetője.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában