Helyi közélet

2013.01.03. 14:38

A kasszasöprés millióit az életre költik a kórházak

Miskolc - Megyénkben összesen 27 egészségügyi szolgáltató részesült a „kasszaseprésből”.

Miskolc - Megyénkben összesen 27 egészségügyi szolgáltató részesült a „kasszaseprésből”.Mint arról már korábban beszámoltunk: a teljesítmény, illetve részben likviditási szempontok szerint osztották szét az egészségügyi szolgáltatók között a múlt év végi „kasszaseprés” csaknem 27 milliárd forintos keretét. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár közlése szerint a konszolidációs összegből összesen 462 egészségügyi intézmény kapott, köztük természetesen több megyénkbeli intézmény.

Ózdtól Újhelyig

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház 589 millió, a Kazincbarcikai Kórház több, mint 170 millió, a MISEK Miskolc 276 millió, az Ózdi Kórház több, mint 81 millió, a Sátoraljaújhelyi Kórház megközelítőleg 94 millió, míg az Edelényi Kórház több, mint 68 millió forinthoz jutott ezáltal. Mindezek mellett ugyanakkor jutott pénz rendelőintézetekbe, és a járóbeteg ellátásba is.

Az egészségügyi államtitkárság ugyanakkor kifejtette: az egészségügyi szolgáltatók a lejárt beszállítói tartozásuk enyhítése érdekében 2011 végén is kaptak konszolidációs támogatást. Ezt az összeget viszont az intézmények egy része nem tudta felhasználni, így az átutalt összeget vissza kellett fizetniük. A visszautalások nyomán tavaly december 10-ig 3,3 milliárd forint folyt be az Egészségügyi Alapba. Emellett a tavalyi év kiadásai után a gyógyító-megelőző kasszában 11,2 milliárd forint maradvány mutatkozott. Az államtitkárság álláspontja szerint „ennek célzott felhasználása kiemelten szükséges az egészségügyi ellátások év végi finanszírozásához és az ellátórendszer működőképességének fenntartásához”. Ezen összeg nagy részének felosztása teljesítményarányosan, illetve a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és

Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) által fenntartott intézmények körében a szolgáltatók likviditási szempontjait is figyelembe véve történt meg.

– Az életre! – fogalmazott dr. Csiba Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház főigazgató-főorvosa arra a felvetésünkre, hogy mire költ(het)ik majd a több, mint fél milliárd forintot.

Az egészségügyi szakember elmondása szerint a betegellátásban kerül felhasználásra az összeg, azaz fűtésre, világításra, vagy éppen gyógyszerre költik és az ezzel kapcsolatos számlákra fogják felhasználni a pénzt. Dr. Csiba Gábor hozzátette, hogy műszereket viszont nem vásárolnak.

ÉM-JLI,MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában