Helyi közélet

2013.01.10. 15:02

A CNC forgácsolókkal kezdték

A csak megyénkben indult kislétszámú munkaerőigény-bejelentéssel startolt a győri pilot program.

A csak megyénkben indult kislétszámú munkaerőigény-bejelentéssel startolt a győri pilot program.A megyei munkaügyi kirendeltségekhez eddig CNC forgácsoló munkakörre kerestek 20 embert. Az eddig történtekről Lórántné Orosz Edit igazgató tájékoztatott. A munkaerőigény-bejelentésnek megfelelően a kirendeltségek „leválogatták” a nyilvántartásból a munkaadó kritériumainak megfelelő álláskeresőket, s 2012. december 19-én csoportos tájékoztatóra hívták őket a miskolci kirendeltségre. Pontosabban nem csak őket.

Tájékoztatás első kézből

A munkáltató kétéves szakmai gyakorlattal rendelkező CNC forgácsolók alkalmazására adta be a munkaerőigényét. Mivel e kritériumoknak a megyei regiszterből mindössze 20 álláskereső felelt meg, kiterjesztették a meghívottak körét a kevesebb gyakorlattal rendelkezőkre, a gyakorlattal nem rendelkezőkre, valamint az esztergályos szakmacsoportra is. Így összesen 183 álláskeresőt értesítettek ki, közülük 111-en jelentek meg a a megye területéről: Miskolc körzetéből 91-en, vidékről 20-an. A rendezvényen részt vett a győri munkáltatók, valamint az azokat összefogó Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter képviselője, továbbá a Győri Kirendeltség munkatársa. A megye részéről pedig a megyei munkaügyi központok igazgatója, a miskolci és több vidéki kirendeltség-vezető is. Az információk birtokában minden érintett eldönthette, részt vesz-e a felvételi eljárást képező tesztek megírásán.

– A tájékoztató élénk érdeklődést váltott ki az ügyfelek részéről – mondta az igazgató. – jellemző kérdések voltak: milyen időtartamú szakmai gyakorlatra van minimálisan szükség; jelentkezhet-e olyan munkavállaló, aki nem rendelkezik CNC forgácsoló szakképesítéssel, de több éves szakmai gyakorlata van e területen; elfogadják-e pályakezdők jelentkezését; szükséges-e mindenki számára a 400 órás speciális képzés; milyen munkabérre számíthatnak.

Hogyan tovább?

A tesztírásra a járási hivatalok munkaügyi kirendeltségein nyílt lehetőség. Összesen 51-en éltek a lehetőséggel. A kitöltött teszteket Győrben értékelik, s a megfelelő potenciális munkavállalóknak a helyszínen mutatják meg a munkahelyeket, s ott történnek a kiválasztási folyamat részét képző személyes elbeszélgetések is. A megfelelő munkavállalók a meglévő ismeretek felújítása, a munkába állás megkönnyítése céljából legfeljebb 400 órás képzésen vesznek részt, a sikeres modulvizsgát követően kezdődik foglalkoztatásuk.

A program várhatóan a lakatos szakmacsoport jelentkezőinek kiválasztásával folytatódik.

 

Lórántné Orosz Edit igazgató megjegyezte: a Munkaügyi Központ továbbra is elsődleges feladatának tekinti a helyi, megyei munkaerőigények kielégítését.

ÉM-SzK


2013. január 3-án a CNC forgácsolók írták meg a tesztet

Összesen 51-en írtak tesztet: 15-en a miskolci , 11-en az ózdi, 10-en a kazincbarcikai és 7-en a mezőkövesdi körzetből vállalták a megméretést, de írtak tesztet az encsi, tiszaújvárosi, sárospataki, szerencsi, tokaji körzetben élő álláskeresők is.

A korösszetétel a pályakezdőktől az ötvenes éveiket töltő álláskeresőkig terjedt, de jellemzően a 30-as, 40-es években járók vettek részt.

A tesztírók – a szakmacsoportra jellemzően – mind férfiak voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában