Helyi közélet

2012.12.30. 11:55

Telefonos szakértő: Újabb 6 kérdés és 6 válasz a szembetegségekről

Miskolc - Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Czinege Éva, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szemész főorvosa válaszolt.

Miskolc - Olvasóink kérdésére legutóbb dr. Czinege Éva, a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szemész főorvosa válaszolt.A kérdések/válaszok egy részét előző heti Egészség rovatunkban olvashatták, a többit, ígéretünkhöz híven most közöljük.

A szürkehályogműtét utáni utóhályogot hogyan lehet kezelni?

A műtét után az eltávolított szemlencse hátsó tokja megvastagodhat, és ez eredményezi az úgynevezett „utóhályogot”. A megoldás a tok lézeres megnyitása, mely csaknem mindig véglegesen megoldja a problémát.

Mit jelent „az érhártya jóindulatú daganata”. Mi köze az anyajegyhez?

Az elváltozás szemfenékvizsgálat során derül ki és tulajdonképpen az érhártya ártalmatlan „anyajegyének” tekinthetjük. Ennek ellenére –mint minden anyajegyet- ezt is rendszeresen ellenőrizni kell.

65 éves vagyok. A csaknem állandóan visszatérő herpeszes szaruhártya gyulladásaim miatt az egyik szememen nagyon leromlott a látás. Mit lehet ilyenkor tenni?

A herpeszes szaruhártya gyulladások sok esetben heggel gyógyulnak. Ha a gyulladások gyakran visszatérnek, az újra és újra visszamaradó hegesedések végül komoly látásromlást okozhatnak. Előfordulhat , hogy csak szaruhártya átültetéssel lehet segíteni az állapoton.

72 éves vagyok, mindkét szememen szürkehályogműtét történt. Azóta fényérzékenyebb lettem.

A saját szemlencse ,idősebb korban megszűri a szembe jutó fényt, mivel már szinte sohasem kristálytiszta. A szürkehályogműtét során beültetett műanyag lencsén keresztül viszont akadálytalanul bejut a fény a szembe. Ennek előnye, hogy tisztán lát a beteg a műtét után, de a világos szeműek, érzékenyebbé vállhatnak a fényre. Szinezett szemüveglencsét, napszemüveget, vagy fényre sötétedő szemüveget érdemes megpróbálni.

Érdemes –e megoperálni a szürkehályogomat ha mellette mindkét szemmel jól látok, és még olvasni is tudok.

Ha a mindennapi életben nem okoz gondot, nyugodtan lehet várni a műtéttel.

Az időskori macula degeneratió operálható-e?

Nem operálható, de bizonyos szövődményei miatt műtéti beavatkozásra is szükség lehet. Értágítókkal, vitaminokkal lehet a progressziót mérsékelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában